Hlavní obsah

KLDR je ničemná země a ztrapňuje Čínu, tvrdí Trump. USA nevyloučily atomový úder

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v nedělní sérii tweetů označil poslední severokorejský jaderný test za „velmi nepřátelský a nebezpečný vůči Spojeným státům”. Severní Korea je podle něj ničemný stát a ztrapňuje Čínu. Trumpův poradce pro bezpečnost ujistil Japonsko, že USA k jeho ochraně nasadí i jaderné zbraně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

KLDR provedla šestý jaderný testVideo: Reuters

 
Článek

Trump dále uvedl, že jihokorejské snahy o uklidnění situace nikam nevedou.

Trumpův poradce pro národní bezpečnost Herbert Raymond McMaster zároveň ujistil Japonsko, že Washington stojí pevně za svým závazkem bránit zemi vycházejícího slunce i za použití jaderných zbraní.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Generál Herbert McMaster, nový bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy se v rámci spojenecké smlouvy s Japonskem zavázaly k obraně ostrovní země. Znamená to mimo jiné, že USA „schovaly“ Japonsko pod svůj protiatomový deštník, což znamená, že mohou zareagovat atomovou zbraní na jakýkoliv útok na Japonsko.

Pro Japonce je KLDR v současnosti asi největší potenciální nebezpečí. Před necelým týdnem Severokorejci vypálili raketu, která přeletěla japonské území. [celá zpráva]

Nedělní severokorejský test vodíkové bomby napětí opět zvýšil. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám