Hlavní obsah

Hurikán Harvey má první oběti, místy již napršelo 500 milimetrů

Aktualizováno

Hurikán Harvey může způsobit záplavy. Ve městech Houston a Corpus Christi již nyní napršelo až 500 milimetrů srážek a dalších 500 milimetrů by mělo spadnout do poloviny příštího týdne, kdy má bouře utichnout, varoval texaský guvernér Greg Abbott. Zatím kvůli hurikánu přišlo o život přinejmenším šest lidí, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění hurikánu HarveyVideo: Reuters

 
Článek

Starosta Houstonu Sylvester Turner varoval, že v průběhu noci na neděli může ve městě spadnout více než 70 milimetrů srážek za hodinu a vyzval proto místní k bdělosti.

Asi 4500 trestanců z věznic jižně od Houstonu musí být evakuováno kvůli stoupající hladině nedaleké řeky Brazos. Přesunuti budou na východ státu.

Hurikán na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Nacházel se tak na čtvrtém stupni pětibodové škály. Nad pevninou však rychle zeslábl na první stupeň a později se změnil v tropickou bouři. [celá zpráva]

Foto: Jennifer Reynolds, ČTK/AP

Muž v texaském Galvestonu

Foto: Handout, Reuters

Mnoho domů je po extrémních srážkách zatopeno

Oko hurikánu dospělo nad pevninu v pátek kolem 22:00 místního času (v sobotu kolem 05:00 SELČ) asi 50 kilometrů severovýchodně od města Corpus Christi. Před hurikánem utekly do bezpečí desetitisíce obyvatel ohrožených oblastí. Ve městečku Rockport, jehož dvě třetiny z deseti tisíc obyvatel byly evakuovány, hurikán podle záchranářů poškodil řadu budov, včetně střední školy, hotelu a komplexu pro seniory. Některé z postižených objektů přitom byly určeny jako útočiště pro evakuované.

Foto: Eric Gay, ČTK/AP

Zatopené ulice v Rockportu

Abbott varoval před velmi závažnými záplavami a zvýšil počet okresů, ve kterých platí stav nouze, z 30 na 50. K záchranným operacím zároveň povolal 18 000 zaměstnanců armády.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Město Rockport, které bylo zasaženo hurikánem Harvey

Podle současných předpovědí národního střediska pro hurikány (NHC) by v centrální části a na severu texaského pobřeží mohl spadnout až jeden metr srážek, což by v blízkosti vodních toků mohlo způsobit záplavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám