Hlavní obsah

Američané otestovali balistickou střelu schopnou nést jadernou hlavici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američané ve středu provedli úspěšný test mezikontinentální balistické střely schopné nést jaderné hlavice. Raketu Minuteman III USA odpálily několik dní poté, co balistickou střelu vypustila Severní Korea. Režim Kim Čong-una po pátečním testu prohlásil, že je schopný zasáhnout celé území Spojených států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané otestovali balistickou střelu schopnou nést jadernou hlaviciVideo: Reuters

 
Článek

Nevyzbrojená raketa byla podle mluvčího amerického letectva odpálena ve středu před polednem z Vandenbergovy letecké základny. Ta se nachází v Kalifornii, asi 200 kilometrů severozápadně od Los Angeles.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Minuteman III

Základna podle serveru NBC News uvedla, že test balistické střely nesouvisí se současným napětím mezi Spojenými státy a Severní Koreou. Účelem bylo demonstrovat, že je americký jaderný program „bezpečný, efektivní a schopný odradit, odhalit a bránit před útoky na Spojené státy a jejich spojence“.

Dopad na Marshallových ostrovech 

Odpálená balistická střela byla vybavena prázdným nosičem atomové bomby, který podle plánu dopadl na místo určení –  simulovaný cíl na 6760 kilometrů vzdáleném atolu Kwajalein na Marshallových ostrovech.

„Takové zkušební odpaly vyžadují nejvyšší technickou úroveň a um, a to ve všech směrech,“ cituje NBC News Michaela Hougha, velitele 30. vesmírného křídla amerického letectva, který měl test na starosti.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ve středu v souvislosti se severokorejským jaderným programem prohlásil, že Američané nepovažují Severní Koreu za nepřítele, ale za nepřijatelné ohrožení. „Nejsme vašimi nepřáteli, nejsme pro vás hrozbou. Vy ale představujete nepřijatelnou hrozbu pro nás a my na ni musíme reagovat,“ varoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám