Hlavní obsah

Venezuelský prezident odvolal čtyři velitele. Skončil i šéf gardistů, kteří stříleli do demonstrantů

Caracas

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nahradil čtyři vysoké velitele. Je mezi nimi i velitel Národní gardy, která používala ostrou munici při zásazích proti lidem při protivládních demonstracích. V pondělí byly zveřejněny záběry, které zachycují, jak bezpečnostní složky pálí do davů protestujících.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Příznivci opozice se sloganem Konec s rozdělováním, poklidný protest

Článek

Odvolán byl velitel Národní gardy generál Antonio Benavider Torres, o kterém demonstranti tvrdili, že stojí za útoky na protestující.

Maduro současně oznámil, že nahradil velitele armády, námořnictva i šéfa ústředního strategického velitelství.

V zemi propuklo v pondělí pobouření, když byly zveřejněny fotografie, které zachycují příslušníky Národní gardy, jak střílejí do demonstrantů v Caracasu. Při pondělním zásahu byl jeden z protestujících zastřelen.

Foto: Marco Bello, Reuters

Příznivci venezuelské opozice si připomínají zabitého demonstranta Fabiana Urbinu.

Ve Venezuele opakovaně protestují desetitisíce lidí odmítajících autoritářský způsob vlády socialistického prezidenta Madura.

Při poslední vlně demonstrací ve Venezuele zahynulo od jara už sedm desítek demonstrantů. Ozbrojené složky narůstající počet vysvětlovaly tím, že někteří jejich drsní příslušníci šli nad rámec rozkazů.

Generální prokurátorka Luisa Ortegová však odmítla, že by šlo jen o excesy. Argumentovala přitom svědectvím, jak byl jeden demonstrant zasažen slzotvorným granátem vypáleným z bezprostřední blízkosti.

Ministr obrany Vladimir Padrino Lopez tento měsíc apeloval na bezpečnostní síly, aby se nedopouštěly zvěrstev, když byla policie zachycena při útocích a okrádání demonstrantů.

Na to si stěžoval i vůdce opozice Henrique Capriles. Vypověděl, že ho gardisté praštili helmou a okradli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám