Hlavní obsah

Praštili mě helmou a okradli, stěžuje si vůdce venezuelské opozice na zásah gardy

Caracas

Představitele venezuelské opozice včetně jejího vůdce Henrique Caprilese při protivládní demonstraci ve venezuelské metropoli Caracasu zbili a okradli příslušníci Národní gardy. Capriles to řekl novinářům den po pondělním protestu, při němž bylo podle něho zraněno 250 lidí. Dodal, že kvůli slznému plynu skoro nemohl dýchat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles na demonstraci v CaracasuVideo: Reuters

 
Článek

„Byl jsem skoro udušený (slzným plynem) když nás napadla Národní garda. Všichni si vzali plynové masky helmy. Ptal jsem se jich, co je s vámi? Jejich odpověď byla, že mě praštili přilbou do obličeje,“ řekl Capriles. Podle něj to udělali gardisté, kteří plní funkci vojenské policie, zcela záměrně.

„Znemožnili nám odejít a začali nás bít,” popsal Capriles. „Všechno nám ukradli. Sebrali mému týmu hodinky, vysílačky, plynové masky,” dodal.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Vůdce venezuelské opozice Henrique Capriles při pondělním protestu

Při pondělních střetech vojska s demonstranty podle Caprilese utrpělo zranění přes 200 lidí. Zraněný byl i právník Carlos Paparoni, který hájí členy opozice. Potřeboval zašít ránu, kterou utrpěl, když ho proud z vodního děla srazil na zem.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Policie použila proti demonstrantům vodní dělo.

Odpůrci prezidenta Nicoláse Madura se v pondělí pokusili dojít k úřadu ombudsmana. Gardisté je ale nepustili dál, tak ně demonstranti hodili Molotovovy koktejly. Národní garda odpověděla slzným plynem.

Foto: Fernando Llano, ČTK/AP

Demonstrant v ochranném oděvu v kouři slzného plynu

Venezuelská opozice odmítající autoritářský způsob vlády socialistického prezidenta Nicoláse Madura v neděli vyzvala k zesílení tlaku na režim. V úterý pak zahájila další protestní akci. Protestů se účastní desetitisíce lidí.

Při poslední vlně protestů, která začala 1. dubna, zahynulo v zemi skoro 60 lidí, uvedla BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám