Hlavní obsah

Americký ministr obrany chce snížit počet základen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr obrany James Mattis v pondělí ve Sněmovně reprezentantů vyzval ke snížení počtu základen americké armády. Některé jsou podle něj nadbytečné a Pentagon je nepotřebuje. Mattis hovořil se členy branného výboru v rámci schvalování vojenského rozpočtu na příští finanční rok.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Americký ministr obrany James Mattis hovoří v Mnichově.

Článek

Armáda má „v současné době více infrastrukturní kapacity, než pro své operace potřebuje”, řekl Mattis. I kdyby se početní stav armády zvýšil, kapacity by stále dostačovaly, konstatoval Mattis. Peníze ušetřené po uzavření základen by podle něj mohly být vynaloženy na modernizaci výzbroje. Podle ministra by se měly základny zavírat od roku 2021.

O snížení počtu základen už usilovala vláda prezidenta Baracka Obamy. Kongres ovládaný republikány ale jakékoli návrhy odmítal. Ve volebních okrscích kongresmanů jsou totiž vojenské základny velmi ceněné.

Prezident Donald Trump navrhl ve vojenském rozpočtu na rok 2018 částku 639 miliard dolarů. Poslanci ale navrhují zvýšit výdaje o dalších 30 miliard v zájmu potřebné modernizace armádních kapacit.

Reklama

Výběr článků

Načítám