Hlavní obsah

Největší letoun světa poprvé opustil hangár

Soukromá vesmírná společnost Stratolaunch Systems poprvé předvedla obří letoun, který by měl v budoucnu vynášet k oběžné dráze družice. Do oblak se ale zatím nebeský velikán se dvěma trupy, dvěma kokpity a šesti motory nevznesl. Hangár opustil kvůli zkušebnímu tankování paliva. Až bude stroj dokončen, stane se co do rozpětí křídel nevětším letounem světa. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nosič kosmických raket s rozpětím křídel 117 metrů poprvé vyjel ven z hangáruVideo: Stratolaunch Systems Corp, Reuters

 
Článek

Rozpětí křídel zatím bezejmenného létajícího obra dosahuje 117 metrů. Jeho účelem bude vystoupat i se satelitem do výšky okolo 10 kilometrů, tedy letové hladiny dopravních letadel, a posloužit jako létající raketodrom.

Takový způsob dopravování družic na orbitu je výhodnější, protože bude velmi přesný a rychlý - nebude zapotřebí čekat na příhodné počasí.

Nový stroj by měl být schopen vynášet zátěž o hmotnosti 540 000 kilogramů. K tomu, aby se vznesl, však bude potřebovat ranvej o minimální délce 3,7 kilometru.

Společnost Stratolaunch Systems, kterou vlastní spoluzakladatel Microsoftu Paul Allen, doufá, že by se mohl první předváděcí let uskutečnit v roce 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám