Hlavní obsah

Veterána letectva USA odsoudili k 35 letům vězení za to, že chtěl k Islámskému státu

New York

K 35 letům ve vězení odsoudil ve středu soud v USA bývalého příslušníka amerického letectva za to, že se chystal přidat k extremistům z Islámského státu (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters. Devětačtyřicetiletý letecký mechanik se zkušenostmi z Iráku Tairod Pugh tvrdí, že je nevinný, a Spojené státy označil za rasistickou a islamofobní zemi.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu. Ilustrační foto

Článek

„Jsem černoch, voják a muslim. Chránil jsem tuto zemi a ústavu, a tato moje služba byla odměněna zneuctěním mého jména,“ prohlásil před soudem v Brooklynu veterán. Pugh tvrdí, že neudělal nic špatného a je souzen jen kvůli své barvě pleti a víře.

„Lituji jen toho, že mi dlouho nedocházelo, jak se moje země stala vystrašenou a rasistickou,“ dodal.

Soudní porota však shledala, že důkazy proti němu jsou jasné. Pugh měl kromě jiného v počítači uložená propagandistická videa Islámského státu a tuto radikální organizaci otevřeně vychvaloval na Facebooku.

Před dvěma lety si zakoupil jednosměrnou letenku z Egypta do Turecka, kudy do Sýrie proudili dobrovolníci připojující se k Islámskému státu. Turecké úřady však Pugha zadržely na istanbulském letišti. U sebe měl mapy zobrazující území ovládaná IS i přechody na turecko-syrské hranici. Pugh se hájil tvrzením, že chtěl bojovat proti vládě syrského prezidenta Bašára Asada, ale ne v řadách Islámského státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám