Hlavní obsah

Pracovnice diplomacie USA se stýkala s Číňany a nechala se uplácet dary

– Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování(FBI) zatkl a obvinil 60letou zaměstnankyni ministerstva zahraničí. Candace Marie Claiborneová se podle vyšetřovatelů během svého působení v Číně stýkala s čínskými agenty, kteří ji výměnou za informace zahrnovali penězi i věcnými dary v hodnotě desetitisíců dolarů. Uvedl to deník The New York Times.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Obviněná pracovnice ministerstva zahraničí USA působila také v Šanghaji (na snímku).

Článek

Claiborneová byla ovšem obviněna jen z bránění spravedlnosti a z poskytnutí nepravdivých výpovědí FBI.

Vyšetřovatelé uvedli, že Claiborneová měla po získání prověrky přístup k citlivým údajům a působila na neupřesněných pozicích na zastoupeních v Pekingu a Šanghaji. Pro ministerstvo zahraničí pracovala od roku 1999 a dříve sloužila na zastoupeních v Bagdádu či Chartúmu.

S čínskými zástupci se setkávala opakovaně po dobu pěti let, ale federálním vyšetřovatelům to tajila, oznámil ve středu zástupce FBI Andrew W. Vale.

Nový IPhone a dovolená v Thajsku

Číňané po pracovnici americké diplomacie požadovali informace o diplomatických záležitostech a hospodářské politice Spojených států vůči Číně včetně interní vládní analýzy strategického hospodářského dialogu USA s Čínou.

Čínská strana ji měla výměnou zahrnovat věcnými dary od nového iPhonu přes vzdělávací kurz po dovolenou v Thajsku, ale také jí měla posílat na účet peníze. Samotná Claiborneová si měla do svého deníku poznamenat, že si za rok díky čínským příspěvkům mohla přijít na 20 tisíc dolarů (půl miliónu korun). Část darů dostávala přímo, část přes prostředníka.

Claiborneová je stíhána na svobodě. Hrozí jí až 15 let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám