Hlavní obsah

Německo dluží USA hromadu peněz za obranu, prohlásil Trump

Americký prezident Donald Trump v sobotu na Twitteru označil své páteční setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou za „skvělé”. Avšak jedním dechem Německu vyčetl, že dluží Severoatlantické alianci hromadu peněz a že Spojeným státům se musí za obranu Německa platit víc.

Foto: Evan Vucci, AP

Německá kancléřka Angela Merkelová při setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě

Článek

Ve dvou na sebe navazujících tweetech poslaných z floridského letoviska v Palm Beach, kde tráví víkend, napsal, že navzdory "nepravdivým zprávám" byla jeho schůzka s Merkelovou skvělá.

Nicméně zejména německá média v ohlasech konstatují, že soudě podle výrazu obou politiků při fotografování a při tiskové konferenci to na vřelé přátelství mezi nimi příliš nevypadá.

Tomu nasvědčuje i jízlivá poznámka v druhé části Trumpova rozděleného tweetu, že Německo dluží Severoatlantické alianci "ohromné množství peněz" a že by mělo za obranu poskytovanou Spojenými státy platit víc.

"Navzdory tomu, co jste slyšeli z nepravdivých zpráv, jsem měl s německou kancléřkou Angelou Merkelovou skvělou schůzku. Nicméně Německo dluží... (alianci) NATO ohromné množství peněz & Spojené státy musejí být placeny víc za silnou a velmi drahou obranu, kterou poskytují Německu!" napsal Trump.

Lidé na Twitteru sdílejí i záběry, kdy politici reagují na výzvy fotografů k potřesení rukou jen rozpačitými výrazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám