Hlavní obsah

V USA zadrželi muže, který vyhrožoval židovským organizacím

Washington

V souvislosti s nynější vlnou anonymních výhrůžek židovským organizacím ve Spojených státech policie v pátek zadržela muže, kterého podezřívá, že nejméně osmkrát hrozil bombovým útokem. Podle agentury Reuters o tom informovala prokuratura.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zadrženého prokuratura identifikovala jako 31letého Juana Thompsona, dopaden byl v St. Louis ve státě Missouri. V telefonátech, ve kterých hrozil bombou, se podle vyšetřovatelů vydával za svou někdejší přítelkyni, aby jí ublížil.

Jedním z cílů jeho výhrůžných telefonátů byla i newyorská kancelář americké Ligy proti hanobení. Liga na konci února vypsala odměnu 10 tisíc dolarů (čtvrt miliónu korun) na dopadení pachatelů, kteří na židovském hřbitově ve Filadelfii vyvrátili asi stovku náhrobních kamenů.

Některé židovské organizace viní z nárůstu počtu útoků nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož volební kampaň loni podpořili mimo jiné příznivci ultrapravice a vyznavači nadvlády bílé rasy. Trump v únoru antisemitské útoky veřejně odsoudil, naposledy tak učinil i tento týden v Kongresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám