Hlavní obsah

Strach z úniků informací komplikuje v USA práci úřadů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Personál Bílého domu ovládly obavy z omezení oběhu interních dokumentů kvůli možnému úniku informací do médií. Napsala to v pátek agentura Reuters s odvoláním na pracovníky americké prezidentské kanceláře. Kontrola přístupu do uzavřeného komunikačního systému byla posílena, takže zaměstnanci Bílého domu často nemohou vidět dokumenty připravované pro hlavu státu.

Foto: Jonathan Ernst/File Photo, Reuters

Prezident Donald Trump v Oválné pracovně Bílého domu

Článek

Únik interních informací, které občas publikují americká média s odvoláním na anonymní zdroje, je častým terčem kritiky Donalda Trumpa. Prezident v tweetu v polovině února "prolhaným" médiím vyčetl, že úniky informací publikují. Minulý týden je označil za "nepřátele lidu". Skutečným skandálem je, že tajné informace rozdávají naše zpravodajské služby jako cukrátka, uvedl jako příklad Trump.

Ministr financí Steven Mnuchin na první poradě se spolupracovníky varoval, že žádné úniky do médií nebude tolerovat. Služební telefonní hovory a e-maily mohou být sledovány, varoval ministr. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer podle serveru Politico vyzval své podřízené, aby předložili mobilní telefony ke kontrole.

Strach z odposlouchávání

Zaměstnanci amerických centrálních úřadů mají obavy, že jejich telefonáty jsou odposlouchávány, a bojí se v interních diskusích vyjadřovat své názory. Ve Washingtonu podle agentury Reuters vládne paranoidní atmosféra, protože Bílý dům se snaží zabránit úniku informací, jež by mohly vyústit v negativní články tisku. Úředníci ministerstev nemají informace o často významných záležitostech, což může v zahraničí vyvolat nejistotu o amerických záměrech, uvedla agentura.

Na ministerstvu zahraničí jsou prý obavy z trestů za úniky do médií takové, že zaměstnanci jsou ochotni poskytovat informace jen ústně, nikoli telefonem nebo elektronickou poštou.

„Vládne tam atmosféra zastrašování, nejen pokud jde o komunikaci s novináři, ale i o rozhovory s kolegy,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zaměstnanců pod podmínkou anonymity. “Jedovaté“ ovzduší prý panuje i na ministerstvu vnitřní bezpečnosti.

Snahy Bílého domu o blokování úniků informací nejsou nové. Za vlády Richarda Nixona agenti FBI nahrávali rozhovory poradců Bílého domu s novináři. O kontrolu toku informací vytrvale usiloval i Trumpův předchůdce Barack Obama. Podle listu The New York Times bylo za jeho vlády postiženo trestem devět osob za úniky do médií, zatímco v případě všech předešlých prezidentů dohromady se to stalo jen třikrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám