Hlavní obsah

K Měsíci se lidé vrátí už příští rok. Zámožnou dvojici tam vypraví soukromník

Soukromá americká společnost SpaceX příští rok uskuteční let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Oznámil to v pondělí šéf firmy Elon Musk, aniž by prozradil podrobnosti o svých klientech či ceně za let. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co NASA ukončila mise modulů Apollo před půl stoletím, uvedla agentura AP.

Foto: Scott Audette, Reuters

Raketa SpaceX Falcon 9 se zásobovacím modulem Dragon startuje k ISS. K Měsíci by se měl vypravit Dragon uzpůsobený pro přepravu posádky

Článek

"Podle mě do toho jdou s otevřeným hledím a vědí, že tu existuje určité riziko," řekl novinářům v konferenčním hovoru Musk. Dvojice podle něho před letem podstoupí intenzivní přípravu.

Dvojice, která se navzájem zná, si u Muska objednala týden trvající cestu do blízkosti tělesa obíhajícího Zemi. Oba zámožní pasažéři již zaplatili "významnou" zálohu, uvedl miliardář.

K Měsíci je donese vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon. Let by se měl odehrát ke konci příštího roku, zhruba šest měsíců poté, co SpaceX poprvé dopraví astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám