Hlavní obsah

Imigrační úředníci si podali syna boxera Muhammada Aliho, dvě hodiny se ho ptali, zda je muslim

– Fort Lauderdale

Obětí protiimigrační politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa se stal 7. února syn legendárního boxera Muhammada Aliho. Imigrační úředníci ho při návratu do USA dvě hodiny vyslýchali na mezinárodním letišti ve floridském Fort Lauderdale. Podle agentury AP o tom informoval právník Aliho juniora Chris Mancini.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Ali

Článek

Aliho syn se vracel se svou matkou Khalilou Camachovou-Aliovou z Jamajky. Během dvouhodinového výslechu se 44letého potomka slavného sportovce (jehož vlastní jméno bylo Cassius Clay) podle Manciniho neustále ptali: „Kde jste přišel ke svému jménu? Jste muslim?“ Právník to řekl louisianskému listu Courir-Journal.

Úředníci podle právníka nechali druhou ženu boxera Khalilu Camachovou-Aliovou jít, když jim ukázala fotografii, na níž je se svým bývalým manželem. Syn však takové štěstí neměl, protože žádný takový snímek po ruce neměl.

Foto: Profimedia.cz

Vdova po Muhammadu Alim Khalila Khamachová Aliovou byla také kontrolována.

Když Ali junior odpověděl, že je muslim, vyptávali se ho úředníci na věci kolem jeho náboženství a chtěli také vědět, kde se narodil. Syn Cassiuse Claye se narodil v roce 1972 ve Filadelfii a má americký pas, poznamenal v této souvislosti Courier-Journal.

Úřad: Kontrole podléhají všichni

Mluvčí celní a hraniční kontroly Spojených států (CBP) na dotaz ohledně tohoto incidentu v e-mailovém vzkazu deníku Miami New Times napsal, že úřad nemůže diskutovat o jednotlivých cestujících, „nicméně všechny osoby, které přijíždějí do USA, podléhají kontrole CBP”.

Jiné listy se snažily získat vyjádření od floridského letiště, ale mluvčí nebyl k zastižení.

„Co se týká Aliho rodiny, je naprosto jasné, že toto je spojeno se snahou pana Trumpa zakázat vstup muslimů do USA,” řekl listu Mancini s narážkou na exekutivní nařízení podepsané prezidentem Trumpem 27 ledna, které na 90 dní zakazuje vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám