Hlavní obsah

Podívejte se, co se včera stalo ve Švédsku, řekl Trump. Tam se ale nic nestalo

Novinky, vps

Americký prezident Donald Trump vystoupil v sobotu na Floridě před svými příznivci a stěžoval si, že média šíří falešné zprávy. Sám ale vypustil z úst nepravdu, když upozorňoval na páteční incident, jenž se podle něj stal ve Švédsku. Tím nasadil brouka do hlavy především Švédům, kteří začali zjišťovat, co tím myslel. V jejich zemi se totiž žádný incident spojený s terorismem v pátek neodehrál.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Donald Trump na sobotním mítinku na Floridě.

Článek

Trump ve své řeči mluvil mimo jiné o imigraci v Evropě a jejím spojení s teroristickými útoky, k nimž v poslední době došlo. Zmínil třeba Nice nebo Paříž, nepochopitelně ale přidal i Švédsko.

„Musíme naši zemi udržet bezpečnou. Podívejte se, co se děje v Německu, podívejte se, co se stalo včera večer ve Švédsku. Ve Švédsku, kdo by tomu věřil. Přijali jich (imigrantů - pozn. redakce) velké množství. Mají problémy, o kterých si mysleli, že k nim nikdy nedojde,“ řekl Trump.

Na jednom z oficiálních twitterových účtů Švédska, který každý týden spravuje jiný občan země, se zanedlouho objevila udivená reakce.

„Ne. Tady ve Švédsku se nic nestalo. Nedošlo tu k žádnému teroristickému útoku,“ uvedla současná správkyně Emma Johanssonová, která byla prý zaplavena celou řadou dotazů, co se to ve Švédsku tedy stalo.

Ve Švédsku si mezitím začali dělat z prohlášení amerického prezidenta legraci a ptali se, jestli nemyslel třeba obrovskou krádež masových kuliček či to, že někdo otevřel na veřejném prostranství konzervu aromaticky velmi výrazných nakládaných sleďů.

The Independent k Trumpově výroku uvádí, že přišel poté, co kanál Fox News odvysílal rozhovor s filmařem Ami Horowitzem, který mluvil o novém dokumentu zkoumajícím násilné činy údajně spáchané migranty ve Švédsku.

Zpravodajský web Business Insider připomíná, že to není poprvé, co Trumpova prohlášení nebo tweety odkazují na to, co krátce předtím běželo v televizi. V lednu tweetoval o násilí spojeném se zbraněmi v Chicagu a použil stejnou statistiku, jaká se na toto téma objevila nedlouho předtím v pořadu na stanici Fox News.

Agentura AP k sobotnímu Trumpově mítinku uvedla, že připomínal shromáždění před loňskými prezidentskými volbami. Objevily se spekulace, že hlava státu se už nyní připravuje na znovuzvolení ve volbách v roce 2020. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám