Hlavní obsah

Trump se s Fox News bavil o zabijákovi Putinovi, naštvali Kreml i republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump poskytl o víkendu rozhovor televizi Fox News a řeč přišla také na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina. Toho moderátor konzervativní stanice označil za zabijáka a prezident Trump mu oponoval tvrzením, že v USA také žijí zabijáci a Spojené státy v tomto smyslu nejsou lepší. Moderátor Bill O'Reilly rozlítil Kreml, Trump zase republikány.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Trump jako dříve prohlásil, že ruského prezidenta respektuje a rád by s ním měl korektní vztahy, protože by spolu například mohli bojovat proti radikálům v čele s Islámským státem.

Putin je zabiják,“ namítl mu však O'Reilly. „Je spousta zabijáků. My tady také máme mnoho zabijáků. Myslíte si, že je naše země nevinná?“ odvětil Trump.

Oba si záhy vysloužili kritiku. Na prezidenta Trumpa se snesl nesouhlas z Republikánské strany, na moderátora O'Reillyho z Moskvy, která žádá omluvu.

„Považujeme slova moderátora Fox News za nepřijatelná a urážlivá. Od takové vážené televize bychom upřednostnili, kdyby se ruskému prezidentovi omluvila,“ prohlásil podle agentury Russia Today mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

„Nejsme jako Putin”

Trumpova slova ponechal Peskov bez komentáře, republikáni ale ne. „Je to zločinec,“ uvedl na Putinovu adresu šéf republikánů v Senátu Mitch McConnell a upozornil, že Rusko anektovalo Krym a vyslalo vojáky na východní Ukrajinu. „Ne, nemyslím si, že je rovnítko mezi tím, jak se chovají Rusové a Spojené státy,“ dodal.

„Nejsme jako Putin,“ potvrdil senátor Marco Rubio, zatímco kongresmanka Liz Cheneyová na Twitteru napsala, že Trumpův výrok týkající se Ruska a jeho prezidenta je „hluboce znepokojující a mylný“.

Trumpův viceprezident Mike Pence svého šéfa v televizi NBC hájil. Na dotaz, zda jsou podle Trumpa Rusko a USA morálně srovnatelné, odpověděl: „Ne, vůbec ne.“ Doplnil ještě, že Trump je jen kritický vůči některým minulým krokům své země, ale nechce, aby tyto „sémantické argumenty“ byly na překážku budoucím krokům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám