Hlavní obsah

Žádná lež nebo nepravda. Bílý dům začal šířit „alternativní fakta”

– Washington

Odhad nového mluvčího Bílého domu Seana Spicera o počtu diváků při páteční inauguraci Donalda Trumpa nebyl žádná nepravda, nebo dokonce lež. Šlo pouze o alternativní fakta. Tak komentovala při za oceánem Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. Současně uvedla, že Trump nezveřejní svá daňová přiznání.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Poradkyně prezidenta Donalda Trumpa Kelly Conwayová

Článek

Spicer se v sobotu na tiskové konferenci ohradil proti tvrzením médií, která po srovnání snímků uvedla, že Trumpově inauguraci v centru Washingtonu přihlíželo méně lidí než při uvedení Baracka Obamy do úřadu. „Bylo to největší publikum, jaké kdy sledovalo inauguraci, jak osobně, tak ve světě. Tečka,“ řekl mluvčí Sean Spicer.

Následně ještě vystoupil Trump s prohlášením, že lidí ve Washingtonu bylo možná 1,5 miliónu, a naznačil, že média lžou. [celá zpráva]

Časosběrné video davů na Trumpově inauguraci, které zveřejnila americká veřejnoprávní televize PBS

V neděli měla disputace pokračování, když se reportér televize NBC Chuck Todd zeptal poradkyně Conwayové, co nutilo novopečeného mluvčího Bílého domu Spicera prohlašovat, že šlo o největší publikum vůbec. Conwayová ho odzbrojila: „Vy říkáte, že je to nepravda, a náš tiskový mluvčí Sean Spicer k tomu nabídl alternativní fakta.“

Foto: Carlos Barria, Reuters

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer

Následně dodala, že nelze prokázat, kolik lidí v davu bylo, a pohrozila, že pokud chce Todd takovým způsobem konfrontovat mluvčího prezidenta, pak „budeme muset přehodnotit tady náš vztah“.

Srovnání první inaugurace Baracka Obamy a Donalda Trumpa

Daňová přiznání nezveřejnění

Conwayová také v rozhovoru pro stanici ABC odmítla volání po tom, aby Trump zveřejnil svá daňová přiznání.

„Svá daňová přiznání nezveřejní. Přeli jsme se o to už během voleb. Lidi to nezajímalo. Zvolili si ho a já říkám jasně, že většinu Američanů zajímá, jak budou vypadat jejich daňová přiznání za prezidenta Trumpa, a ne, jak vypadají ta jeho přiznání,“ řekl Conwayová.

Prezident byl prvním kandidátem do voleb od roku 1972, který přiznání nepředložil. Později nicméně přiznal, že díky bankrotu využíval zákonné možnosti a léta daně neplatil. Trump během kampaně tvrdil, že měl vždycky daně v pořádku, což prý potvrdí i další audit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám