Hlavní obsah

Obama na poslední tiskovce hájil milost pro Manningovou

– Washington • Aktualizováno

Barack Obama na své poslední tiskové konferenci ve středu sice žertoval, ale hlavě odpovídal na dotazy — ohledně amnestie pro Chelsea Mannigovou, ohledně vztahu demokratů k Donaldu Trumpovi či ohledně Ruska. A řeč přišla i na to, co bude prezident dělat po odchodu z Bílého domu.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Prezident Barack Obama na poslední tiskové konferenci

Článek

Obama vysvětloval, proč snížil trest Chelsea Manningové, která ještě jako Bradley Manning stála za největším únikem tajných zpráv, zejména diplomatických depeší. „Trest nebyl proporcionální k těm, co dostali jiní lidé, kteří stáli za úniky (tajných informací),“ řekl končící prezident.

Zdůraznil, že jí trest neodpustil, ale snížil: „Jsem rád, že spravedlnost fungovala.“ To podle něj vyslalo vzkaz dalším lidem, kteří by chtěli opakovat vynášení tajných informací. Také ocenil přístup Manningové. „Šla k soudu, ten proběhl, a přijala odpovědnost za svůj zločin.“

I když to podle mnohých posílilo server Wikileaks, který tajné zprávy publikoval, Obama to tak nevidí.

Zpochybnil také to, jak velkou roli hrál server Wikileaks ve skandálu s napadením počítačů demokratů ruskými hackery, když zveřejnil jimi získaná data.

Naznačil ale, že takovéto weby by měly být zodpovědnější: „Když se bavíme o národní bezpečnosti, přicházíme do styku s lidmi, kteří riskují život.“

V zájmu našem i světa jsou lepší vztahy s Ruskem  

V otázce přístupu k Rusku, s nímž chce mít Donald Trump lepší vztahy, řekl: „V našem zájmu a v zájmu světa jsou dobré vztahy s Ruskem, aby spolupracovalo s mezinárodním společenstvím.“

Podle něj je potřeba, aby Rusko zlepšilo svou ekonomiku a „využilo neuvěřitelný potenciál svých lidí“.

Odmítl ale zrušení sankcí spojovat s pokračováním ve snižování množství jaderných zbraní. Zdůraznil, že sankce byly na Moskvu uvaleny, protože Rusko porušilo ukrajinskou suverenitu a dál podporuje separatisty na východě Ukrajiny: „Jakmile to Rusové přestanou dělat, sankce budou zrušeny.“

Podle něj by se nemělo skrývat, proč byly sankce uvaleny, a nemělo by se to míchat s jinými tématy.

Uvedl také, že je důležité, aby nemohli „silnější šikanovat slabší“. Bránit tomu by mělo být jedním z úkolů USA, které by měly také chránit lidská práva, ženská práva či svobodu tisku.

„USA v tom nebyly vždy nejlepší, ale musíme v tom pokračovat, abychom zůstali na správné straně,“ řekl a zmínil i země, které to podle něj nedělají – Rusko a Čínu.

Otřel se také o ruského prezidenta Vladimira Putina: „Vrátil se do funkce s ideou, že cokoli dělá Amerika, musí být proti Rusku. S tímto návratem ducha studené války byly vztahy těžší.“

Podle Obamy by bylo dobré, kdyby se jeho nástupci Donaldu Trumpovi podařilo dosáhnout dalšího snížení jaderných arzenálů a rozšířila se smlouva o nešíření jaderných zbraní.

„Pokud Trump bude schopen obnovit tyto procesy, je tu velký prostor, kam se dá postoupit ve snižování zásob jaderných zbraní,“ řekl a zdůraznil, že jemu šlo vždy o snížení stavu jaderných zbraní, ale proces se zadrhl.

Ocenění Trumpa

Na Trumpa neútočil a řekl, že v lecčem se mu jeho program i líbí. Zdravotní péče pro všechny, vytváření pracovních míst, růst ekonomiky, v tom prý zastává stejné názory. Bude-li tomu tak doopravdy, nebude jasné, dokud se Trump neujme úřadu.

Podle Obamových slov budou postoje budoucího prezidenta formovat jeho poradci, a proto jsou důležitá nynější slyšení navržených členů nové americké administrativy v Senátu amerického Kongresu.

Osobně řekl, že změny v politickém přístupu jsou běžné, ať už je to otázka vyšších a nižších daní, nebo pohled na znečištění ovzduší a klimatické změny. „V demokracii se vyhrává a prohrává,“ poznamenal.

Varoval ale před extrémy a postavil se proti systematické diskriminaci některých skupin. Rasová otázka podle něj už sice nehraje dnes takovou roli, ale je pořád živá – jen už není černobílá, protože tu jsou Hispánci a Asijci.

Na otázku, zda ještě někdy bude černý americký prezident, odpověděl: „Můžeme mít hispánského prezidenta, židovského prezidenta, hinduistického prezidenta i smíšeného ze všech.“

Osobně ale varoval: „Obávám se o kvality. Když se nebudeme starat o to, aby všichni hráli roli v naší ekonomice, potom tak rychle neporoste.“

Zmínil i zdraví Bushe seniora

Na úvod Obama mluvil i o tom, že je ve styku s rodinou George Bushe staršího – exprezident i jeho žena Barbara byli přijati ráno do nemocnice.

Zmínil také, že letos míní trávit čas s dcerami, protože se učily nejen ony od něj, ale i on od nich. Letos se míní odmlčet, ozval by se v případě ohrožení demokratických hodnot, například pokud děti vyrůstající v USA budou posílány pryč.

Neodpustil si také pár vtípků na adresu novinářů. „Když jste si stěžovali na dlouhé odpovědi, tak to bylo jen proto, že jste se v otázce ptali na šest věcí,“ řekl třeba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám