Hlavní obsah

Trumpovým vrchním poradcem má být jeho zeť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zeť budoucího prezidenta Donalda Trumpa Jared Kushner bude tento týden oficiálně jmenován vrchním poradcem Bílého domu. Oznámil to v pondělí list The New York Times. O Trumpově záměru povolat manžela dcery Ivanky do štábu Bílého domu se vědělo, nejistota panovala ohledně konkrétní funkce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kushner působil jako poradce už v Trumpově volebním štábuVideo: Reuters

 
Článek

Pětatřicetiletý miliardář Kushner je stejně jako jeho tchán realitním podnikatelem a jeho široké obchodní zájmy mohou podle newyorského deníku vyvolávat podezření ze střetu zájmů.

Aby se jich vyvaroval, tak podle informací agentury Reuters Kushner opustí vedení podniku své rodiny a nebude zasahovat do zájmů podnikatelských aktivit své ženy Ivanky Trumpové. Ta se rovněž už nebude podílet na vedení svých podniků i rodinného holdingu Trump Organization, pro Bílý dům ale pracovat nebude, uvedl Reuters.

Podle agentury AP lze po Kushnerově jmenování čekat výtky, že tento krok porušuje federální zákony zakazující nepotismus, tedy jmenování příbuzných do vysokých státních funkcí.

Patří mu i New York Observer

Kushner působil jako poradce už v Trumpově volebním štábu. Dříve se spekulovalo o jeho možném jmenování velvyslancem v Izraeli nebo personálním šéfem Bílého domu. Objevovaly se i informace, že jeho role bude jen neformální a oficiální funkci poradce hlavy státu vykonávat nebude.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Donald Trump se svým zetěm Jared Kushnerem a dcerou Ivankou

Kushner se s Ivankou Trumpovou oženil v roce 2009, mají spolu tři děti. Ivanka je druhým nejstarším potomkem Donalda Trumpa a zlínské rodačky Ivany Zelníčkové, první manželky budoucího prezidenta.

Součástí Kushnerova rodinného majetku je i známý týdeník The New York Observer.

Anketa

Považujete výběr Trumpova zetě na pozici vrchního poradce prezidenta USA za střet zájmů?
Ano
34,1 %
Ne
65,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2352 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám