Hlavní obsah

Nejmladšího syna Usámy bin Ládina zařadily USA na seznam teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washigton

Spojené státy ve čtvrtek přidaly na seznam mezinárodních teroristů Hamzu bin Ládina. Jde o nejmladšího syna někdejšího vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.

Foto: Profimedia.cz

Hamza bin Ládin na snímku z roku 2001

Článek

Zřejmě 25letý Hamza bin Ládin doprovázel po teroristických útocích v USA svého otce na podzim 2001 během jeho útěku z Afghánistánu do Pákistánu, kde ho o deset let později vystopovali a zabili Američané. Hamza však už v domě v Abbottábádu nebyl. Z dopisů, které v domě Američané našli, plyne, že odešel před osmi lety.

O jeho působení kolují různé zprávy. Mladý bin Ládin měl bojovat na kmenových územích v pákistánsko-afghánském pohraničí a údajně měl sehrát i roli v atentátu na pákistánskou premiérku Bénazír Bhuttovou na konci roku 2007.

Jiné zprávy ale uvádějí, že v tu dobu už byl Hamza v domácím vězení v Íránu. O tom, že část bin Ládinovy rodiny včetně jedné z bin Ládinových žen, šesti dětí a 11 vnoučat, žije v přísně střeženém objektu u Teheránu a má zakázaný kontakt s vnějším světem, psal před lety britský list The Times.

V otcových stopách

Novým šéfem Al-Káidy byl po smrti bin Ládina prohlášen jeho mentor, Egypťan Ajmán Zaváhrí. Hamza bin Ládin přesto loni vydal svá dvě poselství, v nichž pohrozil útokem nejen Spojeným státům, ale i proti své rodné zemi Saúdské Arábie, kterou jeho otec Usáma opustil rok po Hamzově narození. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám