Hlavní obsah

V USA začalo nové funkční období Kongresu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podivnými zmatky začalo v úterý ve Spojených státech nové funkční období Kongresu, který vzešel z loňských listopadových voleb. Ještě v pondělí se republikánští členové Sněmovny reprezentantů na uzavřeném zasedání dohodli, že dosud nezávislý úřad pro etiku podřídí kontrole poslaneckého výboru pro etiku. Nakonec ale od tohoto kroku ustoupili.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Kongresu

Článek

Nezávislý orgán byl přitom zřízen poté, co několik kongresmanů skončilo po korupčních skandálech ve vězení

„Lidi si tohle na úvod nepřejí,” citovala agentura AP poslance Toma Cola. O tom, že republikáni se nakonec myšlenky oslabit úřad pro etiku vzdali, informoval i úřad předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana. On sám přitom požadoval, aby připravovaná kontrola úřadu nijak nezasahovala do případů a do vyšetřování.

Kongres v novém složení nadále zůstává pod kontrolou republikánů, kteří toho chtějí využít a odvolat některé zákony prosazené administrativou dosluhujícího demokratického prezidenta Baracka Obamy. Prioritou je pro republikány zrušení Obamovy zdravotní reformy, což ale podle komentátorů bude běh na dlouhou trať.

Hned v pátek Senát a Sněmovna reprezentantů na společném zasedání oficiálně potvrdí Trumpa jako příštího prezidenta Spojených států. Po Trumpově prezidentské přísaze 20. ledna začnou senátoři posuzovat jeho ministerské nominace. Protože republikáni mají v Senátu většinu, problémy se neočekávají, ačkoli demokraté chtějí schvalovací proces protáhnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám