Hlavní obsah

Rusko předalo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce na podporu příměří v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Rusko předalo Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce na podporu křehkého příměří v Sýrii. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin v pátek řekl novinářům, že doufá, že Rada bezpečnosti bude o návrhu hlasovat v sobotu, informovala agentura Reuters.

Foto: Mark Garten/United Nations/Handout via Reuters , Reuters

Ruský velvyslanec v OSN Vitalij Čurkin hovoří během zasedání Rady bezpečnosti. Archivní snímek

Článek

V Sýrii ve čtvrtek ve 23 hodin začalo platit příměří, na kterém se protivládní povstalci dohodli s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Jako garanti na klid zbraní dohlížejí Rusko a Turecko. [celá zpráva]

K příměří se připojilo sedm povstaleckých skupin, ale radikálů z organizací označovaných za teroristické se netýká. Zatím je klid zbraní na většině syrského území podle dostupných zpráv respektován.

Válka v Sýrii zuří již téměř šest let. Podle posledních údajů si vyžádala více než 300 tisíc obětí. Zatímco Moskva podporuje režim v Damašku, Ankara stojí na straně převážně sunnitských protivládních povstalců. Pokud příměří vydrží, svolalo by Rusko rádo už na leden do kazašské Astany mírové rozhovory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám