Hlavní obsah

Pomohli Rusové Trumpovi ke zvolení? Americké tajné služby nemají důkazy

– Washington

Kancelář ředitele národních zpravodajských služeb (ODNI) Spojených států zpochybnila závěr Ústřední zpravodajské služby (CIA) o tom, že nedávné prezidentské volby ovlivnili ve prospěch Donalda Trumpa ruští hackeři. S odkazem na tři zdroje z tajných služeb o tom v pondělí v noci informovala agentura Reuters.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Nastupující prezident USA Donald Trump

Článek

ODNI, která od teroristických útoků z 11. září 2001 dohlíží na všech 17 tajných služeb USA, podle zprávy nepochybuje o tom, že ruští špióni nezaháleli, avšak nejsou důkazy o tom, že by jednali ve prospěch Donalda Trumpa a naopak v neprospěch poražené Hillary Clintonové. „ODNI netvrdí, že CIA nemá pravdu, jen říká, že nemá důkazy o takovém záměru,“ řekl agentuře Reuters jeden nejmenovaný zástupce.

Všechny zdroje pak uvedly, že ke stejnému závěru ze stejných důvodů došel také Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Americká vláda v říjnu oficiálně nařkla Rusko z kybernetických útoků proti politickým organizacím v USA před listopadovými prezidentskými volbami. Prostřednictvím serveru WikiLeaks během kampaně unikaly e-maily z ústředí Demokratické strany a volebního štábu její kandidátky Clintonové. Neodhalily nic nezákonného, ale posloužily Trumpovi k tomu, aby ukazoval, že jsou dokladem zkorumpovanosti Clintonové.

CIA se podle zdrojů Reuters domnívá, že Rusové pracovali pro Trumpa proto, že byly zveřejněny pouze materiály demokratů, ačkoli se hackerům podařilo nabourat i do sítí Trumpových republikánů.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám