Hlavní obsah

Nikaraguu zasáhlo zemětřesení i hurikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dvě živelné pohromy zasáhly ve čtvrtek Nikaraguu. Krátce poté, co východní pobřeží u města San Juan de Nicaragua zasáhl hurikán Otto, ji postihlo na západě zemětřesení o síle sedmi stupňů. Jeho epicentrum bylo v Tichém oceánu u Salvadoru a Nikaraguy, uvedl americký geologický ústav USGS. Bylo vydáno varování před vlnou tsunami, to však už bylo odvoláno.

Foto: NOAA, Reuters

Hurikán Otto u Střední Ameriky

Článek

Zemětřesení o magnitudu 7,0 až 7,2 stupně mělo epicentrum 150 kilomerů jihozápadně od města Puerta El Triunfo. Ohnisko bylo v hloubce deseti kilometrů.

Po zemětřesení bylo vydáno varování před tsunami, a to i pro Salvador, Kostariku či Honduras, to však bylo později odvoláno s tím, že nebezpečí už pominulo. Zatím nejsou informace o obětech či škodách.

V Nikaragui byl vyhlášen kvůli hurikánu a zemětřesení stav nouze, uvedla agentura La Prensa Nicaragua.

Evakuace kvůli hurikánu

Oko hurikánu se po poledni místního času dostalo nad jihovýchodní pobřeží Nikaraguy u města San Juan de Nicaragua. Hurikán se nyní pohybuje rychlostí asi 14 kilometrů za hodinu a provází ho vítr o rychlosti až 177 kilometrů v hodině. Kostarika předem evakuovala na 4000 lidí, Nikaragua asi 10 tisíc.

Silné deště, které bouři Otto provázely v předchozích dnech, v oblasti již způsobily značné škody na infrastruktuře.

V Panamě, kterou bouře Otto zasáhla na začátku tohoto týdne, byla také poškozena řada domů a silnic. Zemřeli tam nejméně čtyři lidé a několik dalších se pohřešuje.

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vydalo varování pro české občany pobývající nebo cestující do Kostariky. Doporučilo jim nejezdit do oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám