Hlavní obsah

Kolumbie podepsala mírně upravenou dohodu s povstalci z FARC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Kolumbijská vláda a levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) podepsali ve čtvrtek novou mírovou dohodu, jež má ukončit půl století dlouhý konflikt v zemi. První verzi dohody odmítlo říjnové referendum, ta nová se bude schvalovat jen v obou komorách parlamentu.

Foto: Jaime Saldarriaga, Reuters

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos a vůdce FARC Rodrigo Londoňo po podpisu mírové dohody v Bogotě

Článek

Dohodu podepsali v Bogotě vůdce FARC Rodrigo Londoňo — zvaný Timošenko — a kolumbijský prezident Juan Manuel Santos, a to perem vyrobeným z nábojnice.

První dohoda o ukončení 52 let dlouhé občanské války v Kolumbii, která si vyžádala životy čtvrt miliónu lidí, byla podepsána letos 26. září. [celá zpráva] Předcházely jí čtyři roky schůzek vyjednavačů obou stran v Havaně.

Prezident Santos dostal za ukončení konfliktu letos Nobelovu cenu míru. [celá zpráva] Dohodu ale 2. října odmítli voliči v referendu. [celá zpráva]

Nový text o 310 stranách byl dojednán 12. listopadu rovněž v Havaně. Aby opět nebyl odmítnut, nebude předložen lidu ke schválení, ale má jit rovnou do parlamentu, kde by se o něm mělo hlasovat už příští týden.

To vadí opozici. Nová dohoda totiž neakceptovala všechny její výhrady. Nezakazuje třeba vůdcům povstalců zastávat veřejné funkce a předákům FARC také nebude hrozit soudní stíhání za únosy a vraždy. FARC se pak změní v politickou stranu. [celá zpráva]

Opozice ovšem nemá v parlamentu dost hlasů na odmítnutí dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám