Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír získal kolumbijský prezident Santos

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos byl oceněn Nobelovou cenou za mír 2016. Norská porota ocenila jeho zásluhy na uzavření mírové dohody s levicovými radikály z organizace Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) a ukončení občanské války, která trvala půl století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kolumbijský prezident Santos na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

„Byl plný emocí, velice vděčný,“ popsal podle agentury Reuters Santosovu reakci na ocenění předseda poroty Olav Njoelstad. „Řekl, že je to neskonale důležité pro další mírový proces v Kolumbii,“ dodal.

„Prezident Santos inicioval jednání, která vyvrcholila mírovou dohodou,“ připomněli porotci, kteří kvitovali, že Santos na uzavření míru pracoval vytrvale, i když „dobře věděl, že dohoda je kontroverzní“.

Porota připomněla skutečnost, že Kolumbijci v následném referendu dohodu neschválili, často proto, že nesouhlasí s tím, aby povstalci, kteří zavinili smrt více než 200 000 lidí, vyvázli bez trestu.

Norský výbor připustil, že to není výsledek, který by si Santos přál, protože hlasování vede „k velké nejistotě ohledně budoucnosti“ země. „Existuje reálné nebezpečí, že se mírový proces zastaví a znovu vzplane občanská válka,“ varovala porota a vyzvala obě strany, aby dál v zájmu míru jednaly.

„Skutečnost, že většina voličů řekla mírové dohodě ne, nutně neznamená, že je mírový proces mrtvý. Referendum nebylo hlasováním pro mír, nebo proti němu,“ poznamenal současně výbor.

Cena pro kolumbijského prezidenta ale nemá povzbudit jen Santose a šéfa FARC Rodriga Londoña, nýbrž i další zastánce mírových řešení konfliktů po celém světě.

FARC je ultralevicová organizace založená v polovině 60. let. Její zakladatel Manuel Marulanda, zvaný Tirofijo (Přesná rána), ji vedl až do roku 2008. Tehdy mělo hnutí asi 16 000 členů a ovládalo zhruba třetinu Kolumbie, zejména jih země.
Jeho boj s vládou si za 52 let vyžádal okolo čtvrt miliónu lidských životů. Téměř sedm miliónů lidí konflikt vyhnal z domovů.
Mírová dohoda byla uzavřena letos v září prostřednictvím kubánské vlády. Nestanovovala pro členy FARC tresty, hnutí ale slíbilo, že příbuzné všech obětí finančně odškodní.

Související téma:

Foto: Heritage Auctions/Handout , Reuters

Crickova medaile od výboru pro udílení Nobelovy ceny

Reklama

Související články

Kolumbijci odmítli mírovou dohodu s FARC

Kolumbijci v referendu těsně odmítli mírovou dohodu vlády s povstalci z radikálně levicového hnutí Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC). Pro dohodu se...

Výběr článků

Načítám