Hlavní obsah

Trump odsoudil ultrapravičáky, kteří vítali jeho vítězství nacistickým pozdravem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump se distancoval od svých příznivců z řad tzv. alternativní pravice a pravicových extremistů, kteří vítali jeho zvolení nacistickými pozdravy — zdviženou pravicí a pokřikem Heil Trump. Odsuzuji je, řekl v úterním rozhovoru pro list The New York Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pravicoví extremisti vítali zvolení Trumpa prezidentem nacistickými pozdravyVideo: The Atlantic, AP

 
Článek

„Distancuji se od nich a odsuzuji je,“ řekl v rozhovoru budoucí americký prezident. Dodal, že nechtěl povzbudit alternativní pravici, k níž patří i neonacisté, antisemité a rasisté, kteří považují bílou rasu za nadřazenou.

V sobotu byli příznivci alternativní pravice natočeni ve Washingtonu, když jejich vůdce Richard Spencer křičel „Heil Trump“.

Video zveřejněné na Twitteru.

Na setkání Spencer také řekl, že Amerika patří bílým, které popsal jako „děti slunce“. Kritiky alternativní pravice pak odsoudil jako „nejodpornější stvoření, která kdy kráčela po této planetě“.

Německá kancléřka Angela Merkelová kvůli tomu v úterý řekla, že by zvolení Trumpa mohlo podpořit bílé rasisty.

Obhajoba Bannona

Pro Trumpa je to ožehavé téma, protože si jako svého strategického poradce vybral Steve Bannona, který mu také vedl kampaň. Bannon byl v minulosti šéfredaktorem webu Breitbart, v němž se objevovaly rasistické a antisemitské názory. [celá zpráva]

„ Breitbart je jen médium. Pokrývají dění, jako je pokrýváte vy,“ hájil Trump Bannona v deníku The New York Times.

„Kdybych si myslel, že byl (Bannon) rasista, představitel alternativní pravice nebo něco takového, nepřemýšlel bych o tom, že bych si ho najal,“ dodal.

Trump se v rozhovoru vyjádřil i k tvrdému předvolebnímu boji v USA a ke slovům své mluvčí, že příští prezident nebude tlačit na vyšetřování protikandidátky Hillary Clintonové kvůli použití soukromého e-mailového účtu v době, kdy byla ministryní zahraničí. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

„Nechci ublížit Clintonovým, to skutečně ne. Ona si prošla mnohým a hodně trpěla,” řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám