Hlavní obsah

Trump otáčí. Clintonové po krku nepůjde a oteplování existuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Vítěz amerických prezidentských Donald Trump nebude po svém nástupu do úřadu tlačit na další vyšetřování či stíhání poražené protikandidátky Hillary Clintonové v jejích kauzách kolem soukromých e-mailů či financování její nadace. Prohlásila to Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová. A Trump otáčí i ve svém postoji k otázce globálního oteplování, když v úterý připustil, že mezi činností člověka a změnami klimatu existuje spojitost.

Foto: Mike Segar, Reuters

Nastupující americký prezident Donald Trump

Článek

„Domnívám se, že když vám zvolený prezident, který je zároveň lídrem vaší strany, ještě před svým jmenováním řekne, že si nepřeje na tato obvinění tlačit, vysílá to velmi silný signál směrem k ostatním republikánům,“ řekla Conwayová v rozhovoru pro televizi MSNBC.

Trump přitom v říjnu ve druhé ze tří předvolebních televizních diskuzí v rámci prezidentské kampaně v nadsázce pohrozil, že pokud bude zvolen, nechá Clintonovou stíhat, protože prý patří do vězení. [celá zpráva]

„Pokud vyhraji, pověřím svého generálního prokurátora, aby jmenoval zvláštního žalobce, který se bude zabývat vaším případem,“ uvedl během říjnové debaty Trump. Jeho poradkyně a šéfka úspěšné kampaně teď ale tvrdí, že šlo prohlášení vyřčená během předvolebního boje, a teď je situace jiná.

„Podívejte, domnívám se, že v rámci přípravy na jmenování prezidentem Spojených států uvažuje o mnoha jiných věcech a něco jako kampaň k nim nepatří,“ poznamenala Conwayová.

A přece se otepluje

Zvolený americký prezident Donald Trump otočil i v jiné otázce. Navzdory svým předešlým výrokům v rozhovoru pro deník The New York Times přiznal, že se domnívá, že mezi lidskou činností a změnami globálního klimatu existuje určitá souvislost.

„Myslím, že je tam nějaká spojitost. Nějaká, něco. Záleží na tom kolik,” řekl Trump na otázku, zda má na klimatické změny vliv i člověk. Zda odstoupí od pařížské klimatické dohody, podle svých slov ještě zváží.

Související téma

Foto: David Becker, Reuters

Donald Trump

Trump v předvolební kampani tvrdil, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína, aby poškodila americké hospodářství. Řekl také, že pařížskou klimatickou dohodu vypoví a že bude podporovat průmyslová odvětví, jako je těžba uhlí, ropy a zemního plynu, připomněla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám