Hlavní obsah

Podle Putina chce Trump normalizovat vztahy s Moskvou

Lima
Aktualizováno

Nově zvolený americký prezident Donald Trump potvrdil ochotu normalizovat vzájemné vztahy mezi Ruskem a Spojenými státy. V neděli večer to na závěr summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Limě řekl to ruský prezident Vladimir Putin. Na summitu se také krátce sešel s dosluhujícím Barackem Obamou.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na summitu zemí APEC

Článek

„Zvolený prezident potvrdil, že je ochoten normalizovat rusko-americké vztahy. Já jsem mu řekl totéž. Nemluvili jsme o tom, kde a kdy se sejdeme,” citovala Putina agentura Reuters.

Kreml tento týden oznámil, že Putin se již telefonicky spojil s Trumpem a oba se vyslovili pro aktivní společnou práci s cílem normalizovat vzájemné vztahy.[celá zpráva]

Schůzka Putina s Obamou

Putin se během posledního dne summitu v Peru sešel i s Obamou. Poděkoval mu za „léta společné práce”. „Řekl jsem mu, že ho rád uvidím v Rusku kdykoli, kdy bude chtít a moci,” řekl ruský prezident.

Podle sdělení Bílého domu spolu mluvili o Sýrii a Ukrajině a jejich rozhovor trval zhruba čtyři minuty. Obama podle Bílého domu Putina vyzval, aby Rusko plnilo své závazky vyplývající z minských dohod, které mají přispět k ukončení konfliktu na Ukrajině.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama na summitu APEC

Obama Putinovi řekl, že by chtěl vyřešit ukrajinskou krizi předtím, než v lednu odejde z Bílého domu. „Mluvil jsem s ním o Ukrajině a o potřebě vyřešení tohoto problému,” řekl Obama na závěrečné tiskové konferenci v Limě. „Vyzval jsem ho, aby své vyjednavače instruoval, aby ve spolupráci s námi, Francií, Německem a Ukrajinou zjistili, zda dokážeme dosáhnout řešení před koncem mého mandátu,” řekl Obama.

Oba státníci hovořili i o situaci v Sýrii. Obama řekl, že „není optimistou”. Syrský prezident Bašár Asad se podle něj rozhodl, že stojí za to nechat zničit zemi a rozprchnout její obyvatele, pokud se udrží u moci.

APEC pro volný obchod

Vedoucí představitelé 21 států APEC, kde kromě Ruska a USA nechyběla ani Čína, uzavřeli víkendový summit výzvou k boji proti obchodnímu protekcionismu. „Potvrzujeme svůj závazek zachovat otevřenost svých trhů a bojovat proti všem formám protekcionismu,” uvádí se podle agentury Reuters v závěrečném prohlášení vrcholné schůzky v peruánské metropoli.

Zároveň podpořili směřování 12 členů seskupení k obchodní dohodě zvané jejíž budoucnost je po volbách v USA nejistá.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Hlavy států na summitu APEC

Summitu podle médií dominovaly pochybnosti ohledně budoucnosti volného obchodu ve světě a také o budoucí dohodu Transpacifického partnerství (TPP). Trump tuto dohodu označil během předvolební kampaně za katastrofu a řekl, že ji nepodepíše.

Související témata:

Foto: Scott Audette, Reuters

Donald Trump

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Obama dohodu TPP podpořil a řekl, že pokud se ji nepodaří naplnit, podkope to pozici USA v oblasti Asie a Tichomoří. Dodal, že signatáři TPP dali na summitu jasně najevo, že chtějí v realizaci dohody pokračovat i bez USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám