Hlavní obsah

Trump hodlá zavřít nebo vyhostit až tři milióny ilegálních imigrantů

Washington

Nově zvolený americký prezident Donald Trump řekl v neděli rozhovoru pro televizi CBS, že plánuje deportovat nebo uvěznit až tři milióny ilegálních přistěhovalců. Trvá také na výstavbě zdi na hranicích.

Foto: Mike Segar, Reuters

Donald Trump

Článek

„To, co uděláme, je, že sebereme lidi, kteří jsou zločinci, kteří mají záznam v trestním rejstříku, kteří patří ke gangům, kteří pašují drogy, bezpochyby dva milióny a možná dokonce tři milióny (lidí) a dostaneme je z naší země, anebo je vsadíme do vězení,“ prohlásil v pořadu ”60 minut„, který bude dnes večer místního času (v pondělí po půlnoci SEČ) vysílat CBS.

„Deportujeme je z naší země, jsou tu nelegálně,” dodal. V USA je asi jedenáct miliónů ilegálních imigrantů z Latinské Ameriky, zejména z Mexika.

„Ve stavebnictví jsem hodně dobrý,”

Trump v rozhovoru potvrdil, že hodlá postavit zeď na hranicích s Mexikem, aby omezil nelegální migraci. Připustil sice, že místy by mohly být „nějaké ploty, ale v jistých oblastech je zeď vhodnější”.

„Jsem ve stavebnictví hodně dobrý,” zažertoval realitní magnát, vlastnící síť hotelů a luxusních rezidencí.

Hranice USA s Mexikem je dlouhá 3200 km. Trump cenu zdi odhadl na 12 miliard dolarů. Podle jiných odhadů by ale měla stát až 25 miliard dolarů

Trump v kampani sliboval postavit na hranici s Mexikem zeď a také sliboval, že přiměje Mexiko, aby tuto stavbu plně zaplatilo. Sliboval také vyhostit dva miliony ”kriminálníků„, pobývajících v USA bez dokladů. Trump chtěl, aby plot zaplatilo Mexiko, to to ale předem odmítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám