Hlavní obsah

Trump a Clintonová burcovali voliče do poslední chvíle, na mítink exministryně přišlo 40 tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na předvolební shromáždění Hillary Clintonové před úterními prezidentskými volbami přišlo ve Filadelfii ve státě Pensylvánie v pondělí večer místního času více než 40 tisíc lidí. Je to rekordní účast, uvedli představitelé její kampaně. Volby začaly už tradičně po pondělní půlnoci (6.00 SEČ) v malých obcích ve východoamerickém státě New Hampshire.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Hillary Clintonovou přišel na předvolební shromáždění ve Filadelfii krátce před prezidentskými volbami podpořit Barack Obama s manželkou Michelle, Bill Clinton a jejich dcera.

Článek

Na úvod shromáždění Clintonové ve Filadelfii zazpíval účastníkům rocker Jon Bon Jovi. Kromě toho ji tam podpořili americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle, manžel – bývalý prezident Bill Clinton – a hudebník Bruce Springsteen.

Foto: Chris Keane, Reuters

Hillary Clintonová a hudebník Jon Bon Jovi na shromáždění ve Filadelfii

Bývalá ministryně zahraničí plánuje poslední mítink ve městě Raleigh v Severní Karolíně, kde je očekávaná krátce před půlnocí místního času (ráno SEČ). Tam ji veřejně podpoří popová hvězda Lady Gaga. Poté odletí do New Yorku, kde bude čekat na výsledek hlasování a doufat, že se stane první prezidentkou Spojených států.

V posledních vystoupeních Clintonová především zdůrazňovala, že chce být prezidentkou všech Američanů, všech demokratů, republikánů a nezávislých. Zdůraznila potřebu národní jednoty a obvinila Trumpa, že svými postoji zemi naopak rozděluje. Republikána označila 69letá politička za „veřejné nebezpečí”.

Trump přelétal z místa na místo

Sedmdesátiletý podnikatel Trump slibuje změnu podle něj neutěšené situace v zemi, zvlášť pro početnou střední třídu, a ukončení korupce, která podle něj charakterizuje vládu představitelů Demokratické strany Clintonové. „Můžu říci hrdě, že nejsem politik. Mým jediným zvláštním zájmem jste vy,” prohlašoval republikán.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Donald Trump na mítinku ve státě Michigan

Trump se na poslední chvíli snaží objet co nejvíce států unie, kde není jasné, zda zvítězí republikáni, nebo demokraté. V pondělí jich navštívil pět. Po mítinku na Floridě odletěl do Severní Karolíny a poté do Pensylvánie, do města Scranton. Pak se přemístil do Manchesteru ve státě New Hampshire a Michiganu.

Úterní hlasování

Ve východoamerickém státě New Hampshire v několika horských obcích začne hlasování tradičně už po půlnoci místního času (6.00 SEČ). Jinde se volební místnosti začnou podle časových pásem otevírat 06.00 místního času (12.00 SEČ) a uzavřeny budou do 20.00 místního času.

První odhady z jednotlivých států lze očekávat po půlnoci na středu (SEČ), jasno by mohlo být ve středu kolem páté ráno (SEČ), pokud ovšem nenastanou průtahy při sčítání hlasů nebo pokud konečný výsledek nebude velmi těsný.

V pondělí zveřejněné předvolební průzkumy většinou favorizují Clintonovou, která měla náskok asi tří až čtyř procentních bodů. Podle závěrečného propočtu agentur Reuters a Ipsos má Clintonová 90procentní šanci, že Trumpa porazí. [celá zpráva]

Republikán pro své vítězství potřebuje uspět na Floridě, v Michiganu a Pensylvánii, pokud prohraje ve dvou z těchto tří států, může podle odhadů na Bílý dům zřejmě zapomenout.

Reklama

Výběr článků

Načítám