Hlavní obsah

Letecké záběry: V USA explodoval ropovod poté, co do něj narazili dělníci rypadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Nejméně jeden člověk zahynul a sedm dalších bylo zraněno při pondělním výbuchu ropovodu v americkém státě Alabama. Kvůli explozi, která způsobila dva požáry v okolí, byli evakuováni lidé žijící v okruhu téměř pěti kilometrů, uvedla agentura AP. Firma uvedla, že výbuch nastal poté, co potrubí poničili dělníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exploze ropovodu v AlabaměVideo: Reuters

 
Článek

K explozi potrubí společnosti Colonial Pipeline, které v tomto případě slouží k přepravě paliva, zřejmě benzínu, což ale ještě úřady oficiálně nepotvrdily, došlo ve venkovské oblasti státu na jihovýchodě USA, nedaleko od místa, kde z problematického potrubí unikl benzín už v průběhu září, což způsobilo nedostatek tohoto paliva v jižní části USA.

Dým z výbuchu, záběr z dronu

„Je tu mohutný sloup dýmu, rozsáhlý požár,” uvedl Jeff Hartley z úřadu šerifa místního okresu Shelby. Podle něho není jisté, kdy se budou moci evakuovaní lidé vrátit domů. Od benzínu chytil les.

„Otřáslo to celým mým domem a okny. Věděla jsem, že se něco stalo, protože takové exploze tu nemíváme. Byl to hlasitý výbuch,” řekla Ruby Hubbardová žijící asi pět kilometrů od místa neštěstí. Podle ní plameny šlehaly do výše 25 metrů.

„Vypadá to, že to byla nehoda,” uvedl alabamský guvernér Robert Bentley podle televize Fox News. „Je to jen jednu míli západně od místa, kde se nedávno opravovalo Colonial Pipeline. Budu jen doufat a modlit se,” dodal.

Explodovalo potrubí, na němž se prováděla údržba. Podle prohlášení firmy začalo hořet unikající palivo ve chvíli, kdy dělníci narazili do potrubí rypadlem.

Požár se již podařilo lokalizovat, uvedla agentura Reuters. Přeprava paliva produktovodem byla zastavena.

Foto: Brynn Anderson, ČTK/AP

Skupina záchranářů nedaleko místa výbuchu ropovodu v Heleně v Alabamě

Zranění byli vrtulníky a sanitkami převezeni do nejbližších nemocnic, jejich stav není podle médií znám.

Hasiči u výbuchu

Foto: Marvin Gentry, Reuters

Plameny a kouř stoupají z místa exploze.

Potrubí podle webových stránek firmy přepraví denně přes tři milióny hektolitrů ropných derivátů, zejména paliv, na trase mezi Houstonem a New Yorkem a zásobuje palivy přes 50 miliónů lidí. Podle agentury Bloomberg jde o nejdelší produktovod ve Spojených státech, měří 8850 km. Dotčený úsek byl do odvolání odstaven z provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám