Hlavní obsah

Zmanipulované volby a média stranící křivácké Hillary, stupňuje Trump útoky

– Washington

Donald Trump vystupňoval v neděli své útoky na regulérnost prezidentských voleb, které mají 8. listopadu rozhodnout o příští hlavě státu. Volby jsou podle republikánského prezidentského kandidáta zmanipulovány nejen vinou nečestných médií, ale také „na mnoha volebních místech”.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

"Volby jsou absolutně zmanipulované nečestnými a stranícími médii, která protlačují křiváckou Hillary (Clintonovouu), ale také na mnoha volebních místech. Smutné," napsal Trump na sociální síti Twitter. Republikánský kandidát, který dosud z údajného ovlivňování voleb vinil média, tak přímo zpochybnil americký volební systém.

Hlasovat o obsazení prezidentského postu se bude v USA 8. listopadu, ale několik týdnů už v mnoha amerických státech voliči odevzdávají hlasy předem - buď poštou, nebo přímo ve volebních místnostech. Podle odhadů může této zákonem povolené možnosti využít třetina až polovina voličů.

Krátce před Trumpovým prohlášením se jeho útočné výroky pokoušel vysvětlovat Mike Pence, který s Trumpem v tandemu kandiduje na post viceprezidenta. V rozhovoru pro televizi NBC voličům slíbil, že oba politici výsledky voleb "rozhodně přijmou" jako vůli amerických občanů.

Pence, který je guvernérem státu Indiana, v televizním rozhovoru řekl, že americká demokracie se vyznačuje tradicí pokojného předávání moci. Upozornil ale, že americké volby "jsou vždycky docela drsné" a lze očekávat, že takové budou i tentokrát až do posledního dne kampaně.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám