Hlavní obsah

DEA řekla ne, marihuana zůstane v USA na seznamu nebezpečných drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vládní Agentura pro potírání narkotik (DEA) odmítla žádosti, aby vyřadila marihuanu ze seznamu nebezpečných drog nevhodných ve zdravotnictví. Podle agentury Reuters se tak stalo přesto, že v řadě států USA je marihuana určená k léčbě i rekreačnímu užívání legální. DEA pouze uvolnila regule pro pěstování této drogy k vědeckým účelům.

Foto: David Mcnew, Reuters

Článek

Marihuana je ve Spojených státech po desetiletí přiřazována do kategorie nejnebezpečnějších drog spolu například s heroinem. Vláda vytrvale odmítá klasifikaci změnit. Užívání marihuany už přitom legalizovalo 25 amerických států, Aljaška, Washington, Oregon, Colorado a hlavní město dokonce nejen k léčebným, ale i k "rekreačním" účelům.

V řadě dalších států bude otázka užití marihuany předmětem referenda, které proběhne souběžně s listopadovými volbami.

Čtvrteční rozhodnutí DEA je reakcí na petici dvou bývalých amerických guvernérů, kteří žádali uvolnit užití marihuany pro léčebné účely. DEA v této souvislosti požádala ministerstvo zdravotnictví o expertizu, podle níž je marihuana "drogou s velkým potenciálem zneužití, nemá v USA schválený léčebný účel a není přijatelná ani při užívání pod lékařským dohledem".

Podle agentury Reuters nebylo v USA zaregistrováno úmrtí způsobené předávkováním marihuanou. Při nadměrném užití heroinu je naopak statistika úmrtí znepokojivá.

Anketa

Jste pro úplnou legalizaci marihuany?
Ano
73,9 %
Ne
23,4 %
Je mi to jedno
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1156 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pěstují marihuanu pouhé kroky od Bílého domu

Bezpečnostní kamery a ostnaté dráty naznačují, že jsme na správné adrese: bývalé skladiště z červených cihel na konci slepé uličky s tabulí 'K pronájmu' skrývá...

Výběr článků

Načítám