Hlavní obsah

Zastavte Clintonovou uplatněním práva na zbraň, vyzval Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wilmington (USA)
Aktualizováno

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump vyvolal rozhořčení tvrzením, že jeho přívrženci mohou zastavit demokratickou sokyni Hillary Clintonovou uplatněním svého práva na vlastnictví zbraně, uvedla ve středu stanice BBC. Mnozí lidé ho na webu vzápětí obvinili z podněcování k násilí.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Republikánský kandidát na úřad prezidenta USA Donald Trump na předvolebním setkání ve Wilmingtonu v Severní Karolíně

Článek

„Hillary Clintonová chce opustit, zcela zrušit druhý dodatek (ústavy),“ řekl Trump v noci na středu ve Wilmingtonu v Severní Karolíně. Právě druhý dodatek ústavy zajišťuje lidem právo nosit zbraně.

Trump upozornil na to, že by to Clintonová mohla prosadit vzhledem k tomu, že po skončení mandátu Baracka Obamy se vymění velké množství ústavních soudců.

„A jestli si vybere své soudce, tak s tím, lidičky, nic nezmůžete,“ varoval. „Ačkoli ten druhý dodatek... možná že zmůžete, nevím,” dodal ve své typické nedokončené narážce, že právo nosit zbraň by mohlo jisté řešení přinést.

„Prostě naznačil, že ji někdo zastřelí“

Demokraté to okamžitě odsoudili jako výzvu k násilí na prezidentském kandidátovi. „Donald Trump prostě naznačil, že někdo zastřelí Hillary Clintonovou,“ řekl mluvčí skupiny Priorities USA Justin Barasky, která Clintonovou podporuje.

Robby Mook, který vede její kampaň, hned varoval, aby lidé nevolili Trumpa. „To co Trump říká, je nebezpečné. Osoba usilující o to, stát se prezidentem Spojených států by rozhodně neměla jakkoli nabádat k násilí.“

Trumpův volební tým ale ujistil, že kandidát jen vybízel k nevolení Clintonové, která chce zrušit ústavní právo Američanů mít zbraň na svou obranu. Trumpův mediální poradce Jason Miller upřesnil, že Trump mluvil jen o možné politické akci lidí podporujících právo nosit zbraň.

Trumpa vzápětí podpořila mocná Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která vyzvala k podpoře příslušného dodatku ústavy, a tedy k hlasování pro republikánského kandidáta. Trump se snaží svou kampaň postavit i na zachování práva nosit zbraň, proti čemuž je Clintonová kvůli řadě vražedných útoků.

Související témata:

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump v debatě republikánských kandidátů na prezidenta USA

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Hillary Clinton v americkém Kongresu

Podle statistiky za rok 2015 bylo v USA zastřeleno přes 13 tisíc lidí a téměř 27 tisíc lidí bylo zraněno, uvedla BBC. V roce 2012 statistikové porovnali údaje z USA a z Velké Británie a zjistili, že vražd spáchaných střelnou zbraní v přepočtu na počet obyvatel je ve Spojených státech téměř třicetkrát víc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám