Hlavní obsah

Trump se svými řečmi připravil o vlivnou sponzorku, šéfka Hewlett Packard volí Clintonovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump má vážné problémy. Prchají od něj důležití sponzoři i vlivní republikáni. Poslední Trumpovy výroky rozezlily šéfku firmy Hewlett Packard Enterprise Meg Whitmanovou, která patřila k nejvýznamnějším republikánským přispěvatelům. Trumpa označila za autoritáře a oznámila, že bude volit jeho sokyni Hillary Clintonovou.

Foto: Eric Thayer, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA Donald Trump

Článek

Ke stejnému kroku se v úterý odhodlal jako první republikánský zákonodárce newyorský kongresman Richard Hanna.

Trump naštval také šéfa strany Reince Priebuse, když se opřel do předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana a vlivného senátora Johna McCaina, kteří byli mezi dlouhou řadou republikánů kritizujících Trumpův urážlivý výrok na adresu matky padlého amerického muslimského vojáka. Prostořeký magnát v rozhovoru pro list The Washington Post prohlásil, že Ryana ani McCaina nepodpoří v jejich snaze o znovuzvolení do Kongresu.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Meg Whitmanová, šéfka firmy Hewlett Packard Enterprise

To Priebuse, který se dlouhodobě snaží mírnit napětí ve straně a sjednotit ji na podpoře kontroverzního kandidáta rozlítilo. "Připadá si jako blázen," řekl o Priebusově snaze nejmenovaný zdroj Reuters.

Žádné problémy nemám

Trump ovšem na informace o tom, že se jeho kampaň dostala do problémů, reagoval velmi sebevědomě. "V mé kampani je velká jednota, možná větší než kdy dříve. Chci všem poděkovat za skvělou podporu. Porazíme zkaženou H!" napsal na Twitteru s použitím svého oblíbeného pojmenování pro konkurentku Clintonovou. Ta jej však v posledních průzkumech poráží čím dál větším rozdílem a podle některých komentátorů může takto výrazná nejednota strany být pro Trumpa fatální.

Miliardář již mnohokrát vzbudil odmítavé reakce u svých spolustraníků drsnými komentáři na adresu imigrantů, muslimů či žen. Současná vlna odsudků přišla po víkendovém komentáři na adresu matky amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku. Urážku odsoudila řada Trumpových bývalých soků z primárek včetně jeho spolupracovníka Chrise Christieho.

Uklidnit situaci se pokusil viceprezidentský kandidát Mike Pence, který oznámil, že Ryan má jeho podporu pro znovuzvolení. Zda však k podobně smírnému kroku sáhne i Trump, který se prezentuje jako nepolitický kandidát bojující proti zkaženému stranickému establishmentu, je podle médií velmi nejisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám