Hlavní obsah

Trump vyzval Rusko, aby FBI předalo chybějící e-maily Clintonové, pokud je má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump ve středu řekl, že Rusko by mělo předat FBI chybějící e-maily jeho soupeřky Hillary Clintonové, pokud je má. Současně řekl, že věří, že Rusko je schopné je sehnat.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump během vystoupení v Miami

Článek

Reagoval na aféru, kdy demokraté uvedli, že za zveřejněním části e-mailů Hillary Clintonové, které se týkaly kampaně, stojí Rusko, které tím chtělo ovlivnit volby v USA.

Trump současně řekl, že tomu nevěří. Rád by ale viděl e-maily ze soukromého účtu Clintonové. Reagoval tak na aféru, kdy Clintonová jako ministryně zahraničí používala soukromý e-mail k pracovním účelům. Za to byla pokárána, FBI ale uvedla, že zákon tím porušen nebyl. [celá zpráva]

„Rusko, pokud mě slyšíš, doufám, že jsi schopno najít těch chybějících 30 000 mailů,” řekl Trump podle CNN na tiskové konferenci na Floridě. Na Twitteru pak dodal, že pokud e-maily Rusko má, mělo by je předat FBI.

Demokraté na jeho slova reagovali, že podobnými výzvami ohrožuje národní bezpečnost. "Je to úplně poprvé, co prezidentský kandidát aktivně povzbuzuje cizí mocnost, aby prováděla špionáž proti jeho politickému protivníkovi. Není to nadsázka, je to fakt. Už nejde je podivínství nebo politiku, je to otázka národní bezpečnosti," uvedl poradce Clintonové Jake Sullivan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám