Hlavní obsah

USA na prvním místě. Pobaltí můžeme nechat na holičkách, varuje Trump

Cleveland

Spojené státy si musí prvořadě vyřešit vlastní problémy a omezit svoji angažovanost ve světě. V rozhovoru pro list The New York Times to řekl republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump. Spojenci z NATO podle něj musí zvýšit své nasazení v alianci, jinak by Trump nemusel pomoci ani pobaltským státům v případě ruské agrese.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

„Nemyslím si, že máme právo někoho poučovat,“ poznamenal Trump, podle něhož si Američané nejprve musí uklidit u vlastního prahu. „Podívejte se na to, co se v naší zemi děje. Jak chceme někomu kázat, když tady lidi chladnokrevně střílejí policisty?“

Trump Američanům slibuje, že je v prvé řadě postaví znovu ekonomicky na nohy. Plánuje i nová jednání o podmínkách volného obchodu s Kanadou a Mexikem. Pokud prý sousední státy nepřistoupí na lepší dohodu, pak ji zruší úplně.

Žádná automatická pomoc

Ani spojenci v NATO podle něj nemohou počítat s automatickou pomocí Spojených států. Na dotaz, zda by nepomohl ani pobaltským státům v případě ruské agrese, odpověděl, že by se nejprve podíval na to, jak tyto země „plní své povinnosti“. „Pokud splní své povinnosti vůči nám, pak zní odpověď ano,“ uvedl.

Ani základní listina NATO - Washingtonská smlouva - ovšem spojence nezavazuje bezvýhradně k nasazení vlastních sil v případě napadení některého z aliančních členů, ačkoliv deklaruje, že napadení jednoho členského státu je považováno za napadení celé aliance.

Trump už dřív řekl, že není únosné, aby většinu nákladů a odpovědnosti nesli Američané. Osobně by prý upřednostnil, kdyby stávající dohody zůstaly platné, ale to záleží na přístupu spojenců.

Americké zájmy ve světě by podle Trumpa měly být téměř výlučně ekonomické povahy. Podle něj není nutné, aby měly USA předsunuté jednotky v jiných zemích včetně Jižní Koreje nebo Japonska, i když je to vhodnější.

„Pokud se rozhodneme bránit Spojené státy, můžeme vždy vyslat vojáky. Bude to mnohem méně nákladné,“ prohlásil Trump.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám