Hlavní obsah

Republikánský sjezd chrání ocelová bariéra

Právo, roš

Čtyřdenní sjezd Republikánské strany v ohijském Clevelandu začal v pondělí kvůli další střelbě na policii v USA a po teroristickém útoku v Nice v napjaté atmosféře. Hala Quicken Loans Arena je obehnána 2,5 metru vysokou ocelovou bariérou, ulice do centra a důležité křižovatky jsou přehrazeny betonovými bloky, v ulicích hlídkuje 5500 policistů.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Ocelové zábrany před halou Quicken Loans Arena, kde se koná republikánský sjezd.

Článek

Město na to dostalo federální dotaci 50 miliónů dolarů (1,2 mld. Kč).

Sjelo se do něj na 50 tisíc lidí včetně protestních skupin a 15 tisíc novinářů. Obavy vyvolává právo Američanů nosit v Ohiu veřejně zbraň, a to i nabitou. Podle mluvčího to nemůže zrušit ani guvernér. Bezpečnost, téma Donalda Trumpa prvního dne, se stala mimořádně aktuální otázkou.

Mezi řečníky na sjezdu, který má ve čtvrtek potvrdit vítěze primárek Trumpa prezidentským kandidátem, byli zapsáni guvernéři, policisté, exstarosta New Yorku Rudy Giuliani i přeživší útoku teroristů na konzulát USA v libyjském Benghází 2012.

Výbušnou atmosféru kolem sjezdu vyvolal pondělní verdikt soudu, jímž zbavil obvinění policistu Briana Rice, který byl obžalován z podílu na smrti černocha Freddieho Graye (25) v Baltimoru. Podlehl zraněním utrpěným při zatýkání. Je to už čtvrtý ze šesti obžalovaných policistů, které soud osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám