Hlavní obsah

Tisíce lidí v USA demonstrovaly proti policejnímu násilí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

Tisíce lidí v řadě měst Spojených států se v pondělí večer opět zapojily do protestů, které minulý týden vyvolaly případy zastřelení dvou černochů při kontroverzních policejních zákrocích. Většinou poklidné akce se podle agentury AP obešly bez násilností či zatýkání.

Foto: Loren Elliott, ČTK/AP

Demonstrace se tentokrát obešly bez násilí.

Článek

V Dallasu se naopak víc než tisícovka lidí sešla ke vzpomínkovému obřadu za pětici policistů zastřelených černošským vojenským vysloužilcem během protestní akce. [celá zpráva]

Obyvatelé Dallasu zapalovali svíčky a modlili se za policisty, zatímco policejní šéfové se během obřadu snažili předejít možnému růstu rasově motivovaného napětí.

Podle velitele místní dopravní policie J.D.Spillera se mýlí ti, podle nichž čtvrteční krveprolití natrvalo rozdělí město na dvě nesmiřitelné skupiny. Celý Texas by podle něho měl jít příkladem jak ve vztazích mezi bělochy a černochy, tak v ochraně policistů.

Protesty v Chicagu, Atlantě i Denveru

Několik tisíc protestujících se pak v noci na úterý vydalo do ulic Chicaga, Atlanty či Denveru. Aktivisté spojení se skupinou Black Lives Matter provolávali slogany proti policejnímu násilí na černoších, přičemž policie většinou nemusela zasahovat.

V Atlantě policisté dohlíželi dodržení zákazu nočního pohybu po místních parcích, kde se lidé shromáždili v minulých dnech.

Účast protestujících byla v pondělí početně výrazně slabší než 15 tisíc lidí, kteří se podle starosty Kasima Reeda sešli k demonstracím o víkendu.

Reklama

Výběr článků

Načítám