Hlavní obsah

Argentinská exprezidentka byla obviněna z podvodu

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová byla v pátek obviněna z podílu na prodeji několika miliard dolarů centrální banky, jehož smyslem bylo podpořit nestabilní argentinskou měnu. K transakcím došlo údajně v posledních dnech její vlády, informují zahraniční média.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernandézová Kirchnerová

Článek

Kromě Fernándezové Kirchnerové byl obviněn také někdejší ministr hospodářství Axel Kicillof, bývalý prezident centrální banky Alejandro Vanoli a dalších 12 někdejších činitelů.

Federální soudce Claudio Bonadio uvedl, že je "nemyslitelné, aby finanční operace této důležitosti" byly prováděny bez schválení nejvyšších politických a ekonomických představitelů s rozhodovací pravomocí ve vládě.

Podle Bonadia přišel stát tímto postupem o 5,2 miliardy dolarů (124,3 miliardy Kč). Prodej dolarů také vedl k prudkému poklesu rezerv centrální banky.

Pokud se vina prokáže, hrozí obviněným pět až 20 let vězení. Fernándezová Kirchnerová veškerá obvinění odmítá a prohlašuje, že je obětí politického pronásledování.

Zestátňování podniků, kontrola měny

Exprezidentku, která skončila v úřadu v prosinci po osmi letech vládnutí, prokuratura již dříve obvinila z praní špinavých peněz a zpronevěry financí. [celá zpráva]

Kritici Fernándezové Kirchnerové již dříve vyčítali špatné řízení ekonomiky země, které mělo za následek zhoršování hospodářské situace. Politika Fernándezové Kirchnerové se vyznačovala výraznými státními zásahy do ekonomiky včetně zestátňování klíčových podniků a soukromého penzijního systému, kontrolou měny nebo obchodním protekcionismem.

Fernándezová Kirchnerová v prosinci podle ústavy již nemohla usilovat o třetí mandát, mohla by ale opět kandidovat v prezidentských volbách v roce 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám