Hlavní obsah

Argentinskou exprezidentku Fernándezovou obvinili z korupce

Buenos Aires

Bývalá argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová byla prokuraturou oficiálně obviněna z praní špinavých peněz. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na soudní zdroje.

Foto: ČTK/AP

Argentinská exprezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner

Článek

V pátek proti Fernándezové Kirchnerové, která skončila v úřadu v prosinci po osmi letech vládnutí, svědčil podnikatel Leonardo Fariňa. V rámci dohody o přiznání viny Fariňa prohlásil, že Fernándezová Kirchnerová a její manžel, někdejší prezident Néstor Kirchner byli zapleteni do případu praní špinavých peněz a zpronevěry financí určených na veřejné stavby.

Prokuratura rovněž obvinila Julia De Vida, dlouhodobého spojence Fernándezové Kirchnerové a Kirchnera a bývalého ministra plánování a veřejných investic.

Zastánkyně chudých

Dá se předpokládat, že obvinění vůči levicové exprezidentce podnítí hněv mezi řadovými Argentinci, protože Fernándezová Kirchnerová vždy vystupovala jako zastánkyně chudých.

Kritici Fernándezové Kirchnerové již dříve vyčítali špatné řízení ekonomiky země, které mělo za následek zhoršování hospodářské situace. Politika Fernándezové Kirchnerové se vyznačovala výraznými státními zásahy do ekonomiky včetně zestátňování klíčových podniků a soukromého penzijního systému, kontrolou měny nebo obchodním protekcionismem.

Fernándezová Kirchnerová v prosinci podle ústavy již nemohla usilovat o třetí mandát, mohla by ale opět kandidovat v prezidentských volbách v roce 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám