Hlavní obsah

Italský ekonom na palubě letadla řešil rovnici. Mysleli, že je terorista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie

Ve Spojených státech mají další případ pasažéra, který se dostal do potíží kvůli svému „podezřelému” vzhledu. Tentokrát vyděsil jednu cestující snědý kudrnatý muž s „podivným“ přízvukem. Navíc upřeně hleděl do poznámkového bloku, kde měl zapsány „jakési hieroglyfy“. Ukázalo se, že šlo o italského profesora ekonomie, který řešil diferenciální rovnici.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Ta dáma na mě zírala, pak se podívala do mých poznámek a zřejmě usoudila, že nemám za lubem nic dobrého,“ popsal čtyřicetiletý Guido Menzio bizarní moment deníku The Washington Post.

Zneklidněná žena se muže ještě zeptala, zda je z města Syracuse ve státě New York, kam měl stroj startující z Filadelfie namířeno. Ital, který působí na Pensylvánské univerzitě, uštěpačně odpověděl, že ne. To už ženě nedalo a šla zalarmovat posádku. Aby nevzbudila podezření, tvrdila, že jí není dobře.

Hodinu a půl se nic nedělo. Letadlo nehybně stálo na letištní ploše. Pak se ale vrátilo k terminálu, kde byla vyvedena ustrašená žena s tím, že jde na ošetření a nakonec i italský pasažér. Až tehdy mu příslušníci letištní ostrahy sdělili, že byl nahlášen jako podezřelý z terorismu.

Než mohl znovu nasednout do letadla, musel Ital vysvětlovat účel své cesty jakémusi agentovi, který se nepředstavil a nesdělil mu ani, pro jakou bezpečnostní složku pracuje.

Je to legrace, ale...

„Na jednu stranu je to legrační, ale i trochu děsivé. Neověřit si oznámenou podezřelou aktivitu může vést k řadě potíží, například k nařčení z xenofobie.

Aerolinky Air Wisconsin, jimž letoun patřil, podle BBC reagovaly prohlášením, že byl popisovaný postup v souladu s platnými bezpečnostními předpisy.

K podobnému případu došlo už v dubnu, kdy iráckého studenta Kalifornské univerzity vyhodili z letadla na vnitrostátní lince Los Angeles – Oakland za to, že mluvil arabsky. [celá zpráva]

Podle deníku The Washington Post jde v poslední době o čtvrtý takový případ, který se stal v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám