Hlavní obsah

Sobotka jednal v Kalifornii o obchodu i životním prostředí

San Francisco

O hospodářské spolupráci, ale také životním prostředí jednal v pondělí v San Francisku český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s kalifornským guvernérem Jerrym Brownem. Sobotka, který ve městě na západním pobřeží USA ještě zahájí festival českých filmů, v pondělí večer místního času (úterý ráno SELČ) ukončí svou pětidenní návštěvu Spojených států.

Foto: Martin Weiser, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si v doprovodu českého velvyslance Petra Gandaloviče (vpravo) prohlédl most Golden Gate v San Francisku.

Článek

Při debatě o hospodářské spolupráci přišla řeč například na Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Politici spolu hovořili také o aktuálních ožehavých otázkách mezinárodní politiky. "Mluvili jsme také o migrační krizi a hodně času jsme strávili diskuzí o Sýrii, o tom, jak postupovat," uvedl také k asi hodinovému setkáni.

Zvláštní místo bylo v rozhovoru vyhrazeno životnímu prostředí. "Bavili jsme se o tom, jak budeme reagovat a jak se budeme přizpůsobovat klimatickým změnám," uvedl Sobotka s tím, že to je téma, kterému se Brown dlouhodobě věnuje i vzhledem k problémům se suchem, které Kalifornie má.

Před jednáním s kalifornským guvernérem v pondělí Sobotka ještě v Los Angeles navštívil firmu SpaceX, která se zabývá lety do vesmíru. Návštěva společnosti vedené jedním z nejznámějších podnikatelů nové generace Elonem Muskem ho prý hodně překvapila - i tím, jak velmi mladý tým lidí v ní pracuje. "Já si myslím, že bychom v České republice měli udělat určitou technologickou platformu, možná hodně neformální technologickou platformu, která by s projektem SpaceX byla v kontaktu," poznamenal po návštěvě.

Dopoledne ministerský předseda jednal v Hollywoodu se zástupci šestice předních filmových studií, kterým se snažil představit Česko jako atraktivní filmovou lokalitu. "Dnes je naším největším konkurentem Londýn a Budapešť, to z toho jednoznačně vyplynulo," uvedl ke schůzce.

Filmovým producentům na ní představil také novou podobu investičních pobídek, které Česko chystá. "Já jsem rád, že Fond kinematografie teď dělá analýzu, kde srovnává podmínky v České republice, pobídky v zahraničí. Budeme se samozřejmě dívat na ty parametry, abychom jako země nezůstali stranou, abychom využili ten obrovský lidský potenciál, který máme k dispozici," podotkl také.

Večer místního času zahájil Sobotka v San Francisku filmový festival Czech that film. Zpět do vlasti by se měl vrátit v úterý večer.

Na pětidenní návštěvě USA, během níž zavítal na východní i západní pobřeží země, se Sobotka zúčastnil mimo jiné jaderné konference ve Washingtonu, několika jednání s americkými investory nebo setkání s krajany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám