Hlavní obsah

Trumpa podpořil bývalý konkurent Carson

– Washington

Před důležitými úterními primárkami na Floridě podpořil v pátek neúspěšný kandidát o republikánskou nominaci do prezidentských voleb neurochirurg Ben Carson Donalda Trumpa. Udělal to na společné tiskové konferenci na Floridě, uvedla BBC.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump a Ben Carson (vlevo) v Palm Beach

Článek

Když jsem s ním mluvil, zjistil jsem, že je tu mnohem větší blízkost, filozofická a duchovní, než jsem si kdy myslel, že by byla,“ řekl Carson a dodal: „Trump hodně mluví o tom udělat Ameriku velkou. Nejsou to jen řeči, myslí to tak.“

Neubránil se ale ani tvrdým dotazům, protože oba kandidáti na sebe při debatách házeli špínu. Trump dokonce svého soupeře přirovnal k pedofilovi.

Carson na to namítl „To byly politické záležitosti. To se v americké politice děje.“ Podle něj už oba zakopali válečnou sekeru. Přesto spojení podle analytika BBC Anthonyho Zurchera tak překvapivé není. Oba kandidáti míří na rozčarované konzervativní voliče, kteří touží najít kandidáta, jenž nepochází z tradičních politických kruhů. Oba také kritizují republikánský establishment

Carson je už druhý republikán, který po odstoupení z nominačního klání podpořil Trumpa. Prvním byl newjerseyský guvernér Chris Christie.

Carson byl před začátkem primárek považován za možnou štiku, ale postupně ztrácel příznivce. Má však jistou pozici mezi evangelickými voliči.

Trump má šanci  dále odskočit

Úterní primárky se považují za klíčové. Nabízejí poslední možnost zastavit Trumpa, na kterého oba protikandidáti Ted Cruz a Marco Rubio zatím dost ztrácejí. Zejména pro Rubia jsou floridské primárky extrémně důležité. Floridu zastupuje v Senátu, podle posledních průzkumů ale i v ní za Trumpem silně zaostává. Z průzkumů vyplývá, že Trump by dostal 40 procent hlasů, zatímco Rubio jen 26 a Cruz 18, uvedla CNN.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Republikánští politici bojující od nominaci do prezidentských voleb Donald Trump a Marco Rubio (vlevo) při televizní debatě v Miami

Trump vede i v Ohiu, kde mu odhady přisuzují 36 procent, zatímco ohijský guvernér Kasich by tam dostal 34 procent, Cruz 17 a Rubio osm.

Hádka o islám

Rétorika proto sílí. Trump čelil kritice za své protimuslimské postoje. Na jejich obhajobu prohlásil: „Islám nás nenávidí”. Rubio, Kasich i Cruz se shodli na tom, že USA potřebují udržovat s muslimskými zeměmi dobré vztahy. Když Rubio řekl, že je nutné spolupracovat s muslimskými zeměmi, přestože islám čelí vnitřní krizi způsobené radikalismem, Trump ho obvinil z politické korektnosti. Na to Rubio odpověděl: „Nemám zájem být politicky korektní, mám zájem být přesný.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám