Hlavní obsah

Úder proti Islámskému státu v Libyi je blízko

DPA, BBC, vpl

V Evropě vrcholí přípravy na úder proti radikálům z Islámského státu (IS). Pátečnímu vydání listu The Wall Street Journal to řekl Donald Bolduc, velitel amerických speciálních jednotek v Africe, s tím, že koordinační centrum je v Římě.

Foto: Mohamed ben Khalifa, ČTK/AP

Výcvikový tábor v libyjském městě Sabratha po náletu Američanů

Článek

„Čekáme na ustavení libyjské vlády, žádné válečné centrum není,“ reagoval na Twitteru Domenico Rossi, náměstek italské ministryně obrany. Jeho šéfka Roberta Pinottiová však minulý týden přiznala, že se sestavuje jednotka, která „má zajistit bezpečnost a stabilitu Libye“.

Televize BBC v pátek sdělila, že v Paříži, Londýně a Římě se v posledních dnech hovoří o tom, že francouzští, britští a italští vojenští specialisté jsou už připraveni vyrazit. List Corriere della Sera dodal, že s nasazením počítá 50 Italů.

Čekáme na sestavení libyjské vlády...

Zasvěcené zdroje vycházejí z toho, že cizinci se vojenských akcí nezúčastní, ty povedou jednotky libyjského generála Chalífa Haftara, jenž podporuje mezinárodně uznávanou vládu v Tobrúku.

Zahraniční specialisté zabezpečí kontakty mezi bojujícími oddíly, budou získávat zpravodajské informace, mapovat terén, poskytovat zbraně a komunikační prostředky. Do operace se nejspíš zapojí francouzská letadlová loď Charles de Gaulle. Už vyplula z Perského zálivu do Středozemí, oficiálně kvůli manévrům s Egypťany.

Vrcholící přípravy potvrdil BBC i velitel milicí v Misurátu. „Britové už dorazili, jsme v kontaktu. Operace proti džihádistům začne záhy,“ sdělil.

Odhaduje se, že IS shromáždil v Syrtě až pět tisíc bojovníků „Prošli výcvikem a chystají se zaútočit,“ řekl šéf milicí.

Maročané měli biologické a toxické zbraně

Skupina deseti lidí zadržených v únoru v Maroku disponovala toxickými a biologickými materiály, informovalo ministerstvo vnitra. Vyšetřování prokázalo, že látky vyrobili teroristé pro útoky v Maroku – například na hotely, letiště či křižovatky, ale také na významné činitele civilní a ozbrojené moci v zemi.

Zajištěné zbraně a komponenty propašovali do Maroka z Libye. Jeden z lídrů IS, který měl skupině pomáhat, se v době zatčení podezřelých na západě a v centrální části Maroka údajně ukrýval v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám