Hlavní obsah

Dva katoličtí biskupové 40 let kryli zneužívání dětí

Právo, CNN, roš

V Americe se uzavřel další ze série skandálů se zneužíváním dětí katolickými kněžími. Dva biskupové z pensylvánské diecéze Altoona-Johnstown kryli po 40 let zneužívání stovek dětí více než padesátkou kněží.

Foto: J.D. Cavrich, ČTK/AP

Biskup Joseph Adamec podle zprávy pomáhal krýt zneužívání dětí kněžími

Článek

Konstatuje to 147stránková zpráva velké poroty, která se zčásti opírá o tajný archív objevený domovní prohlídkou loni v srpnu, uvedla pensylvánská ministryně spravedlnosti Kathleen Kaneová. Nicméně porota nikoho neobžalovala.

Biskup James Hogan, jenž diecézi řídil v letech 1966–1986, zemřel před 11 lety. Druhý, 80letý Joseph Adamec, penzionovaný v roce 2011, odmítl před porotou vypovídat.

Hogan kryl zneužívání tím, že překládal kněze do jiných farností, jednoho dokonce do chlapecké školy.

Církev radila, kdo má být šéfem policie

Církevní záznamy uvádějí, že kněz by byl usvědčen a odsouzen, kdyby se do věci nevložil biskup, jenž kněze poslal na léčení do Michiganu.

Jeden z Hoganových podřízených řekl, že církevní činitelé diecéze měli takový vliv, že jim ustoupila policie i úřady. Starostové měst Altona a Johnstown se v 80. letech dokonce s diecézí radili, kdo má být policejním šéfem.

Podle Adamecova advokáta se jeho řešení případů zneužívání lišilo od jiných podobných skandálů, které začaly odhalením v Bostonu v roce 2002. Porota však zjistila, že se pouze jiným způsobem pokoušel zneužívání tutlat.

Vyhrožoval třeba obětem exkomunikací nebo se s nimi chtěl mimosoudně vyrovnat, aniž by postihl viníky, tedy kněze.

Sazebník pro oběti

Sestavil dokonce sazebník pro vyplácení obětí. Například za osahávání přes oděv vyplácel 10 až 25 tisíc dolarů (až 622 tis. Kč). Avšak třeba za nucenou sodomii nebo pohlavní styk bylo 50 až 175 tisíc dolarů.

Biskupská konference USA odhaduje, že od roku 1950 vyplatily diecéze na takovém odškodném kolem čtyř miliard dolarů (dnes 99,5 mld. Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám