Hlavní obsah

Bolívijský prezident chce vidět syna, jehož měl za mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Paz

Řada latinskoamerických médií, ale i některé evropské noviny probírají již několik dní aféru z nejvyšších příček bolivijské politiky, která připomíná telenovelu. Protagonisty jsou prezident Evo Morales, jeho někdejší přítelkyně a podnikatelka, toho času ve vězení, a jejich syn. Bolivijci s napětím očekávají informaci, zda chlapec Ernesto Fidel žije.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Bolívijský prezident Evo Morales

Článek

Kauza se začala rozvíjet asi před měsícem, ještě celkem nudně, když se objevilo podezření, že Gabriela Zapatová využila vztahu s prezidentem k získání lukrativních státních zakázek. Jako zástupkyně čínské firmy Camce, jíž byla do minulého týdne, podepsala Zapatová se státem zakázky v hodnotě 566 miliónů dolarů (asi 14 miliard korun). Kvůli svému podnikání ovšem nakonec skončila ve vězení.

Morales, který se nikdy neoženil, minulý měsíc poprvé přiznal, že s atraktivní podnikatelkou měl mezi lety 2005–2007 poměr, z něhož se narodil syn. Jméno dostal podle Moralesových revolucionářských vzorů Ernesta Che Guevary a Fidela Castra. Sám ho ale nikdy neviděl, neboť matka dítěte mu v roce 2007 řekla, že krátce po narození onemocněl a zemřel. V této kapitole se média pozastavují nad tím, proč mu tedy Morales nešel na pohřeb?

Foto: David Mercado, Reuters

Gabriela Zapatová

Morales, který má ještě dvě děti se dvěma různými ženami – dceru Evu Liz (21) a syna Álvara (20) –, nyní chce, aby mu Zapatová syna ukázala. Tvrdí, že pokud je chlapec naživu, způsobila mu matka psychickou újmu, když bránila jeho styku s otcem.

Papeži daroval srp a kladivo

Vztah Moralese se Zapatovou vyplul na povrch před pár týdny, krátce před referendem, v němž Bolivijci hlasovali o změně ústavy. Ta měla prvnímu domorodému prezidentovi země zajistit, aby se v roce 2019 mohl ucházet o svůj již čtvrtý mandát. Voliči však změnu ústavy odmítli.

Moralese vyneslo do čela Bolívie vedení odborářů a pěstitelů koky, s nimiž organizoval protivládní demonstrace. Jako hlava státu byl dosud velmi populární zejména díky sociálním programům financovaným z příjmů z exportu zemního plynu.

Související téma:

Foto: Chip East, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales

Prezident za deset let proslul řadou výstřelků, například na zasedání Komise OSN pro narkotika ve Vídni propagačně žvýkal koku, kterou navrhoval rozdávat do škol místo mléka. Papeži Františkovi daroval krucifix ve tvaru srpu a kladiva a ve své vlasti nechal Morales postavit muzeum mapující jeho život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám