Hlavní obsah

V Texasu popravili vraha prodavačů, před lety se pokoušel utéct

Huntsville

V Texasu byl v úterý v noci smrticí injekcí popraven 43letý Gustavo Julian Garcia odsouzený za vraždy dvou prodavačů. Na vykonání rozsudku smrti čekal 24 let a z vězení se jednou neúspěšně pokusil utéct. Letos to byla třetí poprava v Texasu a šestá v USA.

Foto: ČTK/AP

Gustavo Julian Garcia

Článek

Garcia na popravčím lůžku využil svého práva a poslal ještě vzkaz nejbližším: „Mé rodině, mojí mámě: Miluji vás. Bůh vám žehnej, buďte silní“.

Příbuzní nebyli u jeho exekuce přítomni, podle texaského ministerstva spravedlnosti se však s nimi setkal o pár hodin dříve. Popravě kromě jeho zpovědníka přihlíželi i příbuzní jedné jeho oběti.

Garciovi bylo 18 let, když vraždil. Byl odsouzen k smrti v roce 1992 poté, co se přiznal k vraždě prodavačů při dvou různých loupežných přepadeních o dva roky dříve. Na přelomu milénia byl formálně souzen znovu, protože se ukázalo, že jeden ze znalců, který u soudu předkládal svoji zprávu, byl zaujatý vůči Hispáncům. Soud však i napodruhé vynesl nejpřísnější trest.

Šest roků po svém odsouzení se Garcia společně s dalšími trestanci pokusil z vězení utéct. Podlezli plot, vyšplhali na střechu a vběhli na dvůr, kde po nich začali dozorci střílet. Pouze jednomu z vězňů, Martinu Gurulemu se podařilo přelézt i poslední plot. O týden později byl nalezen mrtvý, zřejmě se utopil v nedaleké říčce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám