Hlavní obsah

Špičky republikánů jsou zoufalé, Trump ani Cruz nejsou žádná výhra

Právo, rm, roš
Washington

Z bláta do louže. Tak špičky republikánů pohlížejí na možnost, že by senátor Ted Cruz (44), nová dvojka uchazečů o Bílý dům, případně sesadil Donalda Trumpa (69) a vyhrál primárky. V prezidentském finále v listopadu by totiž podle nich neměl právě tak jako magnát větší šanci strhnout na svou stranu širší vrstvy Američanů, zejména nezávislé voliče, což by otevřelo cestu demokratům, tedy nejspíš Hillary Clintonové.

Foto: Mike Blake, Reuters

Donald Trump (vlevo) a senátor Ted Cruz během televizní debaty v Las Vegas

Článek

Magnát je prostořeký, bez uceleného programu a agresívní rétorikou o menšinách, imigraci a zejména o muslimech maří snahu strany konečně vylepšit svůj obraz v očích právě těchto skupin, o mladých Američanech nemluvě.

Podle britského listu Sunday Times někteří zděšení členové stranického vedení dokonce tiše doporučují pro případ Trumpova vítězství v primárkách podpořit očekávanou kandidátku demokratů Clintonovou. Pro konzervativce je přinejmenším předvídatelnější než Trump. Děsí je jeho neznalost mezinárodní politiky i otevřený obdiv k Vladimiru Putinovi.

Magnát například odpověděl na otázku, jak bude utvářet svou zahraniční politiku, slovy: „Na to bych měl generály a pár lidí, které mám rád“. Co se Islámského státu týká, slíbil, že jej „rozbombarduje na srač.y“.

Sázka na křesťanskou pravici není řešení

„Je pro Republikánskou stranu opravdovým existenčním ohrožením,“ soudí o Trumpovi volební stratég Rory Cooper. Podle něj je možné, že se v případě Trumpova triumfu v primárkách objeví nezávislý kandidát pravice. Cruz zase vzešel z hnutí Čajových párty a je až příliš konzervativní.

„Je děsivé, že ve srovnání s Trumpovou nenávistnou rétorikou vypadá víc jako představitel hlavního proudu strany,“ soudí kongresman Adam Kinzinger. S Cruzem by podle něj dopadli republikáni stejně bídně jako v roce 1964 s krajně pravicovým zákonodárcem Barrym Goldwaterem. Ten zle pohořel proti demokratickému prezidentovi Lyndonu Johnsonovi a strhl s sebou i naděje řady republikánských kandidátů do Kongresu.

Cruz vsadil na spojenectví s evangelíky, jádrem americké křesťanské pravice, jež se snaží prosadit svá pravidla do zákonů a politiky počínaje modlitbami ve školách až po zákazy interrupcí, antikoncepce, výzkumu kmenových buněk či sňatků homosexuálů. Tedy nic, čím by získal nezávislé voliče.

Nicméně námluvy s evangelíky teď Cruz zúročuje v Iowě, kde se 1. února spustí kolotoč výběru kandidátů. Nemálo tamních voličů v něm ale vidí konfliktního politika, který se v Senátu sotva ohřál a hned získal věhlas obstrukcí zdravotní reformy prezidenta Obamy, což vedlo i k zablokování peněz pro fungování vlády.

Vytvářejí tandem?

Kapitáni strany by nejradši v Oválné pracovně viděli senátora Marka Rubia poté, co je zklamal exguvernér Jeb Bush, jenž zatím propadl. Ale i Rubio je s odstupem stále jen třetí. Cruze a Trumpa navíc spojuje jistá náklonnost, až vznikl dojem, že tvoří neformální tandem. „Obdivuji Donalda Trumpa, protože vnáší do prezidentských voleb smělý a troufalý hlas,“ řekl Cruz novinářům, když za ním šel v létě na soukromé setkání.

Na rozdíl od ostatních Trumpa nikdy veřejně nekritizoval. Distancoval se sice od jeho plánu evidovat muslimy v USA a dočasně jim zakázat vstup, ale vstřícnost obou byla znát i poté během prosincové TV debaty.

Média to dešifrují jako Cruzovu kalkulaci, že by mohl v pravý čas převzít Trumpovy stoupence, nebo dokonce že mu magnát mohl i slíbit post viceprezidenta. Anebo naopak. „Proto je Cruz tak zticha. Plave ve stejném rybníku jako Trump,“ řekl televizi MSNBC Bill Whalen z konzervativního Hooverova institutu. Právě to znepokojuje republikánské vedení o to víc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám